Eigen risico

Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een verplicht eigen risico voor de Basisverzekering. De eerste € 375 aan zorgkosten in 2015 betaal je zelf. Gebruik je geen zorg? Dan betaal je niet. • Verplicht eigen risico

  Vanaf 1 januari 2015 betaalt iedere verzekerde vanaf 18 jaar de eerste € 375 aan zorgkosten zelf. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. Het gaat alleen om zorg die onder de Basisverzekering valt. Maak je geen zorgkosten, dan wordt er geen verplicht eigen risico in rekening gebracht. Het eigen risico geldt niet voor de aanvullende verzekeringen en bevolkingsonderzoeken.

  VOORBEELD
  Stel, je hebt alleen een Basisverzekering met een verplicht eigen risico van € 375 afgesloten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en tijdens sport breek je je enkel. De breuk blijkt helaas wat gecompliceerd waardoor er geopereerd moet worden. Dit had je natuurlijk niet kunnen voorzien. De operatie valt onder medisch specialistische zorg en wordt vergoed uit de Basisverzekering. Voor zorg uit de Basisverzekering geldt het eigen risico. In deze situatie moet je het totale verplicht eigen risico van € 375 betalen.

 • Vrijwillig eigen risico

  Naast je verplicht eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100 tot € 500 per jaar. Je krijgt hierdoor korting op je premie. De korting kun je nalezen in de tabel hieronder. Kies je voor een vrijwillig eigen risico van € 500? Dat betekent dat je de eerste € 875 aan zorgkosten zelf betaalt (vrijwillig eigen risico van € 500 + verplicht eigen risico van € 375).

  Vrijwillig eigen risico Korting per maand Maandpremie
  € 0 € 0 € 93
  € 100 € 4 € 89
  € 200 € 7 € 86
  € 300 € 11 € 82
  € 400 € 14 € 79
  € 500 € 27 € 66

  Is een vrijwillig eigen risico verstandig voor mij?

  Verzekerden jonger dan 18 jaar betalen geen premie voor de Basisverzekering en kunnen daarom ook geen vrijwillig eigen risico kiezen.

  Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, wordt je premie lager. Dat is natuurlijk voordelig. Maar er is ook een nadeel: als je zorgkosten maakt, moet je die zelf betalen tot je eigen risico op is. Wij raden je aan bij de keuze van je vrijwillige eigen risico er goed over na te denken of je een bedrag ter hoogte van je eigen risico zomaar op kunt brengen. Anders kom je misschien in financiële problemen en dat is vervelend.

  VOORBEELD:
  Stel, je hebt alleen een Basisverzekering met maximaal (€ 500 + € 375) vrijwillig eigen risico afgesloten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en tijdens sport breek je je enkel. De breuk blijkt helaas wat gecompliceerd waardoor er geopereerd moet worden. Dit had je natuurlijk niet kunnen voorzien. De operatie valt onder medisch specialistische zorg en wordt vergoed uit de Basisverzekering. Voor zorg uit de Basisverzekering geldt het eigen risico. In deze situatie moet je het totale verplicht en vrijwillig eigen risico van € 875 betalen.


  Ben je bij ons verzekerd en wil je een (hoger) vrijwillig eigen risico? Dan gaat het vrijwillig eigen risico per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar in.

 • Betalen eigen risico

  Als wij de zorgkosten rechtstreeks vergoeden aan de zorgaanbieder, betaal je het eigen risico pas achteraf aan Anderzorg. De kosten worden automatisch afgeschreven van je rekening of je ontvangt een acceptgiro.
  Als je de nota hebt voorgeschoten houden we het eigen risico in op de uitbetaling aan jou. Als je het hele jaar geen medische kosten maakt, betaal je uiteraard ook niets aan het eigen risico. Rekenvoorbeelden.

  Betalen via automatische incasso

  Minimaal 14 dagen van tevoren krijg je van ons bericht om welk bedrag het gaat en wanneer het van je rekening wordt afgeschreven. Is het bedrag hoger dan € 350, dan krijg je altijd een acceptgiro. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht. Je kunt het bedrag ook gespreid betalen.

  Betalen via acceptgiro

  Je kunt je eigen risico ook via acceptgiro betalen. Let op: voor iedere factuur onder € 350 wordt € 1,50 in rekening gebracht. Wil je je betaalwijze aanpassen? Dit regel je eenvoudig via Mijn Anderzorg. Meer informatie lees je op ons blog

 • Uitzonderingen op het eigen risico

  Het eigen risico geldt niet voor alle zorgkosten die je maakt. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld alleen voor de Basisverzekering, niet voor de aanvullende verzekeringen.

  Huisarts

  Je betaalt geen eigen risico over de behandelingen, consulten en visites van de huisarts. Maar medicijnen en bijvoorbeeld bloedonderzoek die je huisarts voorschrijft, vallen wel onder het eigen risico.

  Verloskundige zorg en kraamzorg

  Verloskundige zorg en kraamzorg valt niet onder het eigen risico. Het gaat om:

  • Kraamzorg
  • Echografie voorgeschreven door huisarts, verloskundige of gynaecoloog
  • Ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties bij de zwangerschap
  • Verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige
  • Medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog
  • Gebruik van de verloskamer
  • Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis
  • Nekplooimeting (NT-meting) voor vrouwen ouder dan 36 jaar
  • Structureel echoscopisch onderzoek (20-wekenecho)

  Let op: geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek, de vlokkentest en de ambulance naar het ziekenhuis in verband met de bevalling vallen wel onder het eigen risico.

  Andere zorg die niet onder het eigen risico valt

  • Hulpmiddelen in bruikleen
  • Zorg voor kinderen onder de 18 jaar
  • Zorg vanuit aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen
  • Nacontroles van de donor, na orgaandonatie

Zie ook:

project.totop