Snel en eenvoudig declareren

Online declareren is heel eenvoudig. Je logt in op Mijn Anderzorg en het is zo gedaan. Je kunt zelfs via je mobiel declareren. Wanneer het jou uitkomt! Dus bespaar jezelf onnodig gedoe en declareer vanaf nu online.

 • Online indienen via Mijn Anderzorg

  Geen declaraties meer per post versturen, maar gewoon online indienen! Wat je nodig hebt? Een account voor Mijn Anderzorg, een goede camera of een scanner.

  Stap 1: Mijn Anderzorg-account

  Online een declaratie indienen doe je vanuit Mijn Anderzorg. Je logt gemakkelijk in met je DigiD. In Mijn Anderzorg kun je je verzekeringsgegevens en zorgkosten inzien. En je kunt allerlei wijzigingen doorgeven.

  Stap 2: invullen

  Kies in Mijn Anderzorg voor 'Declaratie indienen'. In één declaratie kun je meerdere nota's tegelijk versturen. Bijvoorbeeld een nota van de tandarts en eentje van de apotheek. In het scherm vul je per nota de gevraagde gegevens in, waaronder het bedrag en het factuurnummer.

  Vervolgens maak je een heldere foto of scan van de factuur. Dat bestand voeg je toe aan de declaratie. Zorg voor een duidelijke foto of scan, dan kunnen we de declaratie snel afhandelen. Gooi de originele nota niet weg, maar bewaar deze in je administratie.

  Belangrijk: buitenlandse nota’s moeten nog wel per post worden gedeclareerd.

  Stap 3: check je inbox

  Als we je declaratie hebben ontvangen, sturen we je een e-mail. We nemen de declaratie vervolgens zo snel mogelijk in behandeling. We streven er naar om binnen 2 weken jouw declaratie te verwerken. In februari 2015 was de gemiddelde doorlooptijd 10 werkdagen. Je krijgt een e-mail als we de declaratie hebben verwerkt. De status van de declaratie kun je volgen in 'Mijn Declaraties' in Mijn Anderzorg.

  Tip: zorgkosten van anderen inzien

  Je kunt declaraties indienen voor een verzekerde die bij jou op de polis staat. Bijvoorbeeld je partner of een zoon of dochter. Is hij of zij 16 jaar of ouder, dan kun jij de declaraties niet terugzien in Mijn Anderzorg. Dit is vanwege de privacywetgeving zo geregeld. Dat betekent dat je ook andere zorgkosten van die persoon niet kunt inzien in Mijn Anderzorg. Deze verzekerde kan zijn of haar zorgkosten wel zelf inzien met een eigen Mijn Anderzorg-account.

 • Mobiel declareren

  Declareren kan bij Anderzorg ook gewoon met je telefoon. Met de Anderzorg Declaratie-App voor iPhone, iPad en Android-toestellen is declareren heel gemakkelijk.

  Stap 1: download de nieuwe app

  Optimaal declareren? Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie download.

  Stap 2: Bedenk een toegangscode

  App gedownload? Bedenk (en onthoud) dan een toegangscode waarmee je de app in het vervolg activeert.

  Stap 3: Log eenmalig in met je DigiD

  Toegangscode bedacht? Log dan eenmalig in met je DigiD. Hierdoor worden jouw verzekeringsgegevens gekoppeld aan de app zodat je ze zelf niet meer in hoeft te voeren als je declareert. Handig!

  Stap 4: Dien een declaratie in

  Selecteer voor wie je declareert, omschrijf de declaratie en maak 1 tot maximaal 4 foto’s. Druk vervolgens op declaratie indienen en klaar ben je!

  Status van de declaratie

  De verzendstatus van de declaratie kun je terugzien in Mijn declaraties in de app. Behandeling en afhandeling van de declaratie kun je binnen 24 uur inzien in Mijn Anderzorg.

 • Toch liever per post? Of zorgkosten gemaakt in het Buitenland?

  Geen scanner of smartphone? Declareer dan gewoon per post. Download één van de declaratieformulieren. Buitenlandse nota's moeten ook per post worden ingediend.

 • Toestemming van Anderzorg

  Voor het maken van sommige zorgkosten heb je vooraf toestemming nodig van Anderzorg. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen en vervoer. Die zorgkosten kan je niet zomaar declareren. Je doet dan vooraf een machtigingsaanvraag bij Anderzorg. Hierop krijg je zo spoedig mogelijk een reactie. In februari 2015 lag de gemiddelde doorlooptijd tussen 3 en 5 werkdagen. Als je toestemming krijgt, dan is de machtiging het bewijs dat je bepaalde zorgkosten mag maken.

  Hoe vraag je toestemming?

  Soms kan je zelf toestemming vragen, bijvoorbeeld voor aanvraag van ziekenvervoer. Voor medisch specialistische zorg, of bij de aanvraag van hulpmiddelen, doet de zorgaanbieder vaak zelf de aanvraag. Het is verstandig om dit vooraf met je zorgaanbieder te bespreken.

 • In de knoei met betalen?

  Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin je tijdelijk in de knel komt met het betalen van je zorgpremie, het eigen risico of de eigen bijdrage. Anderzorg biedt jou de mogelijkheid om de betaalachterstand in termijnen af te lossen. Meer over een gespreide betaling bij Anderzorg.

Zie ook:

project.totop