Europese zorgkaart aanvragen

Ga je tijdelijk naar het buitenland? Vraag dan eens in de twee jaar gratis een Europese zorgkaart (EHIC) aan. Met deze kaart bewijs je in het buitenland dat je in nederland verzekerd bent. Daardoor heb je recht op dezelfde medisch noodzakelijke hulp als de inwoners van het desbetreffende land. De kosten hiervan hoef je dan niet voor te schieten.

 • Hoe vraag je een Europese zorgkaart aan?

  Alle verzekerden met een Basisverzekering hebben recht op een Europese zorgkaart. De kaart is twee jaar geldig, persoonsgebonden en moet voor elk gezinslid apart worden aangevraagd. Ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Je kunt de Europese zorgkaart direct online aanvragen. De verzending duurt maximaal acht werkdagen.

  Let op: Heb je een Europese zorgkaart besteld en nog niet gekregen? Onze kaartleverancier kan de passen helaas niet altijd voor ieder gezinslid tegelijk versturen.

 • Hoe lang is de Europese zorgkaart geldig?

  De zorgkaart is na afgifte 2 jaar geldig zolang je bij Anderzorg verzekerd blijft. Als je jaarlijks automatisch vernieuwen hebt aangevinkt bij je aanvraag, ontvang je na 2 jaar automatisch een nieuwe zorgkaart. Zo niet, dan moet je na afloop zelf een nieuwe zorgkaart aanvragen.

 • Wat is een Europese zorgkaart (EHIC)?

  Met de Europese zorgkaart kun je noodzakelijke medische zorg krijgen bij tijdelijk verblijf (vakantie of werk) in het buitenland. EHIC staat voor 'European Health Insurance Card'.

  De Europese zorgkaart geeft je recht op dezelfde medische hulp als waar de inwoners van het desbetreffende land recht op hebben. De kosten hiervan hoef je dan niet voor te schieten.

  Dit kan wel betekenen dat sommige medische hulp helemaal niet wordt vergoed of dat de kosten niet altijd 100% gedekt zijn (ambulancehulp wordt bijvoorbeeld niet in alle landen vergoed). In die gevallen worden de kosten niet via de EHIC afgehandeld, maar kun je ze achteraf bij Anderzorg declareren.

 • In welke landen is de Europese zorgkaart geldig?

  De Europese zorgkaart is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland.

 • Wanneer een (E) 111 formulier aanvragen?

  De (gewone) Europese zorgkaart kun je niet gebruiken in de volgende Europese landen: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Servië, Montenegro, Tunesië en Turkije. Bij bezoek aan deze landen heb je een (E)111 formulier voor het betreffende land nodig. Die kun je via de klantenservice aanvragen. Dit formulier geeft ook recht op noodzakelijke medische zorg.

 • Woon je in het buitenland?

  Om de Europese zorgkaart aan te vragen, moet je je Nederlandse postcode en huisnummer invullen. Als je in het buitenland woont, dan kun je de Europese zorgkaart aanvragen bij onze afdeling Klantenservice, bijvoorbeeld via chat, het online contactformulier, of bel op 0900 16 16 160 (€ 0,20 per gesprek).

 • Goed om te weten

  • Is jouw zorgverzekering in Nederland opgeschort of beëindigd, dan vervalt daarmee jouw recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland.
  • Reis je naar een andere lidstaat om daar een medische behandeling te ondergaan, dan kun je geen rechten ontlenen aan de EHIC.


project.totop