Gehoorzorg 

Belangrijke informatie voor 2016

Voordelen op een rij

We hebben goede afspraken gemaakt met 3 aanbieders van hoortoestellen. Hierdoor betaal je een lage eigen bijdrage. Alle voordelen op een rij:

  • Een lage eigen bijdrage voor een hoortoestel 
  • Je bent verzekerd van hoge kwaliteit voor een lage prijs 
  • Bovendien vervalt de eigen bijdrage voor de aanschaf van een hoortoestel voor verzekerden jonger dan 18 jaar (vanuit de Basisverzekering)
Vanaf 1 januari 2016 betaal je een lagere eigen bijdrage voor een nieuw gehoorhulpmiddel. In de voorbeelden hieronder zie je welke eigen bijdrage je in 2016 betaalt (in vergelijking met de eigen bijdrage voor hetzelfde toestel in 2015). Let op, dit zijn voorbeelden, voor andere typen gehoorhulpmiddelen en een andere audicien betaal je een andere (lagere) eigen bijdrage.

Type Hoortoestel 
 

              
Eigen bijdrage 2015  
Eigen bijdrage 2016 
Jouw voordeel
 Categorie 2  € 181,25
 € 57,25
(bij Schoonenberg Direct) 
 € 124  
 Categorie 5 
 € 325 
 € 120 (bij Hans Anders)
 € 204 

Meer over de tarieven en eigen bijdrage

Heb je al een gehoorhulpmiddel of ben je in 2015 gestart met een proefperiode?

Dan kun je voor onderhoud en reparaties gewoon terecht bij je huidige audicien. Onderhoud en reparaties worden (deels) vergoed zoals je gewend bent.   

Ben je in 2015 gestart met een proefperiode waarin je een nieuw gehoorhulpmiddel probeert? Dan kun je deze proefperiode gewoon afronden bij jouw huidige audicien. Ook als deze audicien vanaf 1 januari 2016 geen contract heeft met Anderzorg. Het gehoorhulpmiddel krijg je vergoed op basis van de verzekeringsvoorwaarden van 2015. Ook als het gehoorhulpmiddel in 2016 wordt geleverd. De voorwaarde is dat jouw proefperiode is begonnen in 2015. 

Ga je naar een niet-gecontracteerde audicien?

Kies je ervoor om jouw gehoorhulpmiddel aan te schaffen bij een audicien met wie we geen contract hebben? Dan heb je voorafgaande toestemming van Anderzorg nodig. Je krijgt in dat geval 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed. De eigen bijdrage voor de aanschaf van een hoortoestel (alleen bij 18 jaar en ouder) en het eigen risico worden hier vervolgens van afgetrokken.

Waarom maakt Anderzorg afspraken met deze aanbieders?

Anderzorg wil dat je goede zorg krijgt voor een verantwoorde premie. Daarover hebben we goede afspraken gemaakt met 3 aanbieders. Je betaalt daardoor in 2016 fors minder eigen bijdrage voor een nieuw hoortoestel. Voor verzekerden jonger dan 18 jaar vervalt de eigen bijdrage helemaal.

Hoeveel eigen bijdrage betaal ik?

De eigen bijdrage voor hoortoestellen en oorstukjes is 25% van de totale aanschafkosten. En geldt niet voor fm-apparatuur, infrarood-apparatuur, bluetooth-apparatuur en ringleidingen. Verzekerden jonger dan 18 jaar betalen geen eigen bijdrage. We hebben afspraken gemaakt met 3 aanbieders: Hans Anders, Schoonenberg Direct (niet Schoonenberg Hoorcomfort) en Van Boxtel hoorwinkels. Op deze pagina zie je per categorie gehoorhulpmiddel welk tarief er geldt en hoeveel eigen bijdrage je betaalt. De overheid stelt de eigen bijdrage vast. Dit wordt vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. 

Wat is het voordeel voor mij?

Omdat we goede afspraken hebben gemaakt met 3 aanbieders, betaal je een lage eigen bijdrage voor een nieuw gehoorhulpmiddel. In de voorbeelden hieronder zie je welke eigen bijdrage je in 2016 betaalt (in vergelijking met de eigen bijdrage voor hetzelfde toestel in 2015). Let op, dit zijn voorbeelden, voor andere typen gehoorhulpmiddelen en een andere audicien betaal je een andere (lagere) eigen bijdrage.

Type hoortoestel 
 
Eigen bijdrage 2015 
 
Eigen bijdrage 2016 
 
Jouw voordeel
 
 Toestel categorie 2
 € 181,25
 € 57,25
(bij Schoonenberg Direct) 
 € 124
 Toestel categorie 5  
 € 325
 € 120 (bij Hans Anders)
 € 204

 

Waar kan ik terecht als ik een nieuw gehoorhulpmiddel nodig heb?

Om voor vergoeding van je gehoorhulpmiddel in aanmerking te komen kun je terecht bij Hans Anders, Schoonenberg Direct (niet Schoonenberg Hoorcomfort) en Van Boxtel hoorwinkels. Adressen gecontracteerde audiciens. Ook in de Zorgvinder zie je vanaf half november, bij welke aanbieders bij jou in de buurt je terecht kunt. Je kunt zoeken op postcode of woonplaats. Kies je ervoor om naar een andere aanbieder te gaan? Dan ontvang je 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief. De eigen bijdrage voor de aanschaf van een hoortoestel (alleen bij 18 jaar en ouder) en het eigen risico worden hier vervolgens van afgetrokken.

Ik gebruik al een gehoorhulpmiddel van een andere audicien. Moet ik nu wisselen?

Nee, je kunt voor bijvoorbeeld onderhoud of reparaties van jouw huidige gehoorhulpmiddel nog steeds bij je huidige audicien terecht. Pas als je een nieuw hoortoestel nodig hebt, is het voor jou van belang te weten dat we vanaf 2016 afspraken hebben gemaakt met 3 aanbieders: Hans Anders, Schoonenberg Direct (niet Schoonenberg Hoorcomfort) en Van Boxtel hoorwinkels.  

Welke vergoeding krijg ik als ik naar een niet-gecontracteerde audicien ga? 
Kies je ervoor om naar een niet-gecontracteerde audicien te gaan? Dan vergoedt Anderzorg een vast bedrag per categorie hoortoestel. Dit is 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief. De eigen bijdrage voor de aanschaf van een hoortoestel (alleen bij 18 jaar en ouder) en het eigen risico worden hier vervolgens van afgetrokken.
Hieronder zie je per categorie wat het gemiddelde tarief is. 
 
Type hoortoestel Tarief  
Categorie 1  € 267
Categorie 2  € 321,33 
Categorie 3   € 420 
Categorie 4  € 513,42 
Categorie 5  € 617,08
Ringleiding 
 € 97,33 
Cros/bicros* 
 € 435

 * Gehoorhulpmiddel dat gebruikt wordt bij eenzijdige doofheid.

 

Om welke hoortoestellen en toebehoren gaat het precies?  

Het gaat om de aanschaf van nieuwe hoortoestellen en ruismaskeerders, inclusief oorstukjes en reparaties. Ook vallen fm-apparatuur, infrarood-apparatuur en bluetooth-apparatuur en ringleidingen hier onder. Een ringleiding is een hulpmiddel om geluid van radio en televisie, of het geluid in een (concert)zaal of kerkgebouw, zonder storend omgevingsgeluid te kunnen beluisteren. 

Heb ik toestemming of een machtiging nodig? 
Ga je naar een gecontracteerde audicien? Dan heb je geen machtiging nodig. Ga je naar een niet-gecontracteerde audicien? Dan heb je een machtiging nodig. Lees meer 

Waar kan ik meer informatie vinden?  

Op de website van patiëntenvereniging NVVS vind je meer informatie. Deze website is gemaakt voor en door slechthorenden.

Om de website van Anderzorg goed te laten werken en je de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Je geeft ons toestemming als je onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. Je kunt desgewenst je voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.