Er zijn duizenden geneesmiddelen en medicijnen op de markt. Met merk, maar ook merkloos. De geneesmiddelen die je in Nederland bij de apotheek of het ziekenhuis krijgt, voldoen altijd aan strenge kwaliteitseisen.
Wat krijg je vergoed vanuit de Basisverzekering?
Je hebt recht op vergoeding van kosten voor alle geneesmiddelen die de minister van VWS in het verzekeringspakket heeft opgenomen. Sommige geneesmiddelen zijn uitgesloten van vergoeding. Die staan onder het kopje 'Preferentiebeleid'.
Het recept van een arts geeft je recht op een geneesmiddel voor een bepaalde periode. Een snelle check van de vergoeding per geneesmiddel doe je op de website medicijnkosten.nl.
Wat krijg je vergoed vanuit de aanvullende modules?
Vanuit de aanvullende modules hebben we geen vergoeding voor geneesmiddelen.
Wat krijg je niet vergoed?
Je hebt geen recht op vergoeding van geneesmiddelen bij:
- Gevallen die staan aangegeven in de Regeling zorgverzekering.
- Vitaminen, mineralen en paracetamol waarvoor een gelijkwaardig alternatief bestaat in de vrije verkoop (zoals de supermarkt of drogisterij).
- Bij ziekterisico in geval van reizen.
- Onderzoek als bedoeld in artikel 40, derde lid, onder b van de geneesmiddelenwet.
- Gelijkwaardigheid aan enig niet aangewezen, geregistreerd geneesmiddel.
- Gevallen genoemd in artikel 40, derde lid, onder e van de geneesmiddelenwet.
Indicatie
Op sommige geneesmiddelen heb je alleen recht als je een indicatie hebt die in de wettelijke regeling is omschreven. Op medicijnkosten.nl lees je of er voor jouw geneesmiddel een indicatievoorwaarde geldt.
Maximale periode
Je arts schrijft je een recept voor een geneesmiddel uit. Per recept heb je recht op de geneesmiddelen voor een bepaalde periode. Deze periode is:
- 15 dagen als je het geneesmiddel voor de eerste keer gebruikt.
- 15 dagen als een acute aandoening met antibiotica of chemotherapeutica moet worden bestreden.
- 3 maanden voor geneesmiddelen voor een chronische ziekte.
- 1 maand voor slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen.
- 1 maand voor geneesmiddelen die meer dan € 1.000 per maand kosten.
- 3 tot 6 maanden voor preferente middelen (door Anderzorg aangewezen).
- 1 jaar voor de anticonceptiepil. Het eerste recept is voor 3 maanden.
- 1 maand in alle andere gevallen.
Als je voor de eerste keer vloeibare geneesmiddelen bij je apotheker of apotheekhoudend huisarts haalt, dan worden deze in de kleinste handelsverpakking geleverd.
Preferentiebeleid
Vaak zijn er meerdere geneesmiddelen op de markt met precies dezelfde werkzame stof(fen). Anderzorg wijst sommige daarvan aan als ‘preferent’. Zo kan het gebeuren dat je van de apotheker je medicijnen krijgt in een andere verpakking en met een andere merknaam dan je gewend bent. Dat komt door het preferentiebeleid. De apotheker geeft je dan een medicijn met dezelfde werkzame stof(fen) en sterkte als van het medicijn dat je eerder gebruikte.
Preferente geneesmiddelen zijn:
- Veilig, kwalitatief en met dezelfde werkzame stof(fen).
- Goedgekeurd door het College ter Beoordeling van geneesmiddelen.
Je betaalt minder
Preferente medicijnen kosten minder, dus betaal je ook minder eigen risico per geneesmiddel. Maar het preferentiebeleid helpt ook om veelgebruikte medicijnen goedkoper te maken voor anderen. Sinds de start van het preferentiebeleid zijn de kosten van sommige medicijnen met meer dan 85% gedaald.
Als een preferent middel (tijdelijk) niet leverbaar is
We maken de afspraak met fabrikanten dat preferente geneesmiddelen beschikbaar moeten zijn. Toch komt het soms voor dat een preferent middel (tijdelijk) niet beschikbaar is. Bijvoorbeeld door productieproblemen. De apotheker geeft je dan ter overbrugging een geneesmiddel mee van een andere fabrikant of een ander label. Dit is uiteraard eenzelfde geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, maar vaak in een ander doosje.
Je krijgt altijd het medicijn vergoed dat jouw arts voorschrijft
Heel soms komt het voor dat een preferent geneesmiddel medisch niet verantwoord is, bijvoorbeeld door een allergie. Is dat bij jou het geval? De arts kijkt naar een alternatief voor minimaal 14 dagen. Werkt ook het generieke alternatief niet, dan krijg je het merkgeneesmiddel voorgeschreven. Je arts vermeldt de medische noodzaak op het recept. Mogelijk heeft de apotheek ook nog een alternatief. Uiteindelijk bepaalt de apotheek wat voor jou het beste kan werken.
Laagste prijsgarantie
Naast het preferentiebeleid werken we ook met de laagste prijs garantie, dit is beleid wat vanuit Menzis wordt afgesproken,
De informatie over de laagste prijsgarantie staat op de website van Menzis.
Lijst Preferentiebeleid
Bekijk hieronder welke geneesmiddelen op de preferentielijst staan. Bij wijzigingen in het beleid, passen we de lijst aan. Zo is de lijst altijd actueel.