Anticonceptiva 2017

Met een voorbehoedsmiddel kun je een zwangerschap of een soa voorkomen. Op deze pagina vind je meer informatie over de vergoeding van de verschillende soorten voorbehoedsmiddelen en anticonceptiemiddelen.

Vanuit de Basisverzekering is er een volledige vergoeding voor vrouwen tot 21 jaar. Vanaf 21 jaar is er alleen een vergoeding vanuit de Basisverzekering mogelijk voor behandeling van endometriose of menorragie in combinatie met bloedarmoede. Afhankelijk van je aanvullende verzekering, kun je een vergoeding krijgen vanuit je aanvullende pakket.

Ben je aanvullend verzekerd? Dan gelden onderstaande vergoedingen:

Anderzorg Budget Anderzorg Jong Anderzorg Extra
€ 0 100% 100%

Vanuit de aanvullende verzekering moet ook:

 • je leeftijd 21 jaar of ouder zijn;
 • de anticonceptie worden voorgeschreven door een huisarts of medisch specialist;
 • de anticonceptie worden geleverd door een apotheek of apotheekhoudend huisarts;
 • het eventueel inbrengen van anticonceptie worden uitgevoerd door een huisarts of medisch specialist (bij een medische indicatie). De kosten hiervan worden vergoed vanuit de Basisverzekering. De kosten voor de huisarts vallen buiten het eigen risico.

Eigen risico

Worden de voorbehoedsmiddelen vergoed vanuit de Basisverzekering? Dan geldt het eigen risico. Worden de voorbehoedsmiddelen vergoed vanuit de aanvullende verzekering, dan betaalt u geen eigen risico.

Eigen bijdrage

Voor de Nuvaring geldt een eigen bijdrage. De hoogte daarvan staat in het GVS (Geneesmiddelen Vergoedingensysteem).

 • anticonceptiepil
 • hormoonhoudende vaginale ring
 • anticonceptie per injectie
 • anticonceptie per implantatie
 • koperhoudend spiraaltje
 • pessarium
 • hormoonhoudend spiraaltje
Let op: Condooms vallen niet onder anticonceptiva!

Let op: De Diane-35-pil wordt niet vergoed (generieke naam: Cyproteronacetaat/Ethinylestradiol 2/0,035 mg).

 

Een voorbehoedsmiddelen/anticonceptiemiddel kun je krijgen bij een apotheek of apotheekhoudend huisarts. Met veel van hen heeft Anderzorg een contract gesloten. In onze Zorgvinder zie je welke dat zijn. Ga je naar een aanbieder zonder contract met Anderzorg, dan kan het zijn dat je niet alles vergoed krijgt. In de algemene voorwaarden vind je hoeveel je vergoed krijgt.

Het plaatsen van het voorbehoedsmiddel:

Voor het plaatsen van een voorbehoedsmiddel (bijvoorbeeld een spiraal) kun je terecht bij je huisarts of bij een medisch specialist (bij een medische indicatie). De kosten hiervan worden vergoed vanuit de Basisverzekering. 

Plaatst je huisarts een voorbehoedsmiddel? Dan vallen de kosten niet onder het eigen risico. Wordt de spiraal door een medisch specialist geplaatst? Dan geldt er wel het eigen risico. We raden je aan bij het laten plaatsen van een spiraaltje vooraf een offerte aan te vragen bij je zorgaanbieder. Zo kun je vooraf nagaan welk deel van de kosten onder je aanvullende verzekering valt, welk deel onder de Basisverzekering en welk deel van de kosten je eventueel zelf moet betalen.  

Bijzonderheden

 • Het inbrengen van een spiraaltje of hormoonimplantaat (bijv. Implanon) door een huisarts wordt vergoed uit de Basisverzekering. Het spiraaltje en het hormoonimplantaat zelf worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
 • Als een Mirena-spiraal of hormoonimplantaat in het ziekenhuis wordt geplaatst, dan wordt deze door de Basisverzekering vergoed. Hierop is het eigen risico wel van toepassing.
 • Het verwijderen van de Mirena-spiraal wordt uit de Basisverzekering vergoed. Ook hiervoor geldt wel het eigen risico.
 • De Diane-35-pil wordt niet vergoed (meest toegepaste benaming: Cyproteronacetaat/Ethinylestradiol 2/0,035 mg).
 • Ook bij anticonceptiemiddelen geldt het preferentiebeleid: zijn er goedkopere middelen die dezelfde werking hebben, dan worden die vergoed. Lees meer over preferente geneesmiddelen.

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, heb je een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Voor het gebruik van de anticonceptiepil heb je alleen de eerste keer een recept van de huisarts nodig. Daarna is een herhaalrecept voldoende.

Nee, je hebt vooraf geen toestemming van Anderzorg nodig. 

Zie ook:

Disclaimer

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden, er kunnen uitsluitingen en beperkingen gelden. Heb je zorg nodig? Bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.

Schrijf een review

Help de kwaliteit van de zorg te verbeteren en deel je ervaring met je zorgaanbieder op ZorgkaartNederland.nl.

Zorgkaart Nederland

Schrijf een review

 

 

Om de website van Anderzorg goed te laten werken en je de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Je geeft ons toestemming als je onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. Je kunt desgewenst je voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.