Een voorbehoedsmiddelen/anticonceptiemiddel kun je krijgen bij een apotheek of apotheekhoudend huisarts. Met veel van hen heeft Anderzorg een contract gesloten. In onze Zorgvinder zie je welke dat zijn. Ga je naar een aanbieder zonder contract met Anderzorg, dan kan het zijn dat je niet alles vergoed krijgt. In de algemene voorwaarden vind je hoeveel je vergoed krijgt.
Het plaatsen van het voorbehoedsmiddel:
Voor het plaatsen van een voorbehoedsmiddel (bijvoorbeeld een spiraal) kun je terecht bij je huisarts, verloskundige of een medisch specialist (bij een medische indicatie). De kosten hiervan worden vergoed vanuit de Basisverzekering.
Plaatst je huisarts een voorbehoedsmiddel? Dan vallen de kosten niet onder het eigen risico. Wordt de spiraal door een verloskundige of medisch specialist geplaatst? Dan geldt er wel het eigen risico. We raden je aan bij het laten plaatsen van een spiraaltje vooraf een offerte aan te vragen bij je zorgaanbieder. Zo kun je vooraf nagaan welk deel van de kosten onder je aanvullende verzekering valt, welk deel onder de Basisverzekering en welk deel van de kosten je eventueel zelf moet betalen.
Bijzonderheden
- Het inbrengen van een spiraaltje of hormoonimplantaat (bijv. Implanon) door een huisarts wordt vergoed uit de Basisverzekering. Het spiraaltje en het hormoonimplantaat zelf worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
- Als een Mirena-spiraal of hormoonimplantaat in het ziekenhuis wordt geplaatst, dan wordt deze door de Basisverzekering vergoed. Hierop is het eigen risico wel van toepassing.
- Het verwijderen van de Mirena-spiraal wordt uit de Basisverzekering vergoed. Ook hiervoor geldt wel het eigen risico.
- De Diane-35-pil wordt niet vergoed (meest toegepaste benaming: Cyproteronacetaat/Ethinylestradiol 2/0,035 mg).
- Ook bij anticonceptiemiddelen geldt het preferentiebeleid: zijn er goedkopere middelen die dezelfde werking hebben, dan worden die vergoed. Lees meer over preferente geneesmiddelen.