Chirurgische ingrepen bij overgewicht 2018

Ernstig overgewicht kan in sommige gevallen verminderen met chirurgische ingrepen (bariatrische chirurgie). U kunt hierbij denken aan gastric bypass, sleeve gastrectomie, duodenal switch, maagband of een redo-operatie. Alleen onder bepaalde voorwaarden wordt dit vergoed vanuit de Basisverzekering.

Ga je naar een gecontracteerde zorgaanbieder?

Dan valt het gehele traject onder de Basisverzekering. Hieronder vallen ook de kosten van de screening (het eerste consult).

Je hebt alleen recht op vergoeding als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een BMI (Body Mass Index) groter dan of gelijk aan 40 (of een BMI groter dan of gelijk aan 35 in combinatie met andere ziektebeelden);
  • Je kunt aantonen dat je een jaar lang een traject hebt gevolgd van intensieve gecombineerde leefstijlinterventie; 
  • Je bent intensief begeleid om te komen tot een gezonde leefstijl, zowel qua voeding als bewegen. Dit had te weinig resultaat.

Een multidisciplinair team beoordeelt of je een indicatie voor de ingreep krijgt. De chirurg beslist welke ingreep het meest geschikt is. Het volledig doorlopen van het voor- en natraject (gericht op leefstijlinterventie) is een verplicht onderdeel van de ingreep.

Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder?

Ben je van plan om naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te gaan, dan worden de kosten voor een deel vergoed. In dat geval kun je het beste eerst een offerte opvragen bij de betreffende zorgaanbieder en deze aan ons voorleggen.

Het hele traject valt onder de Basisverzekering.

Eigen risico

Ja, voor een chirurgische ingreep bij overgewicht geldt het eigen risico.

In de Zorgvinder staan de ziekenhuizen die chirurgische ingrepen bij overgewicht mogen uitvoeren. Gebruik daarbij de zoekterm 'Bariatrische chirurgie'.

Je hebt vooraf toestemming nodig:

  • als je de behandeling in het buitenland ondergaat.
  • het gaat om de behandeling van een kind met morbide obesitas.

Ja, je hebt een verwijzing van je huisarts nodig.

Het plaatsen van een maagballon of een EndoBarriar vergoeden we niet.

Disclaimer

De informatie op deze pagina en andere vergoedingenpagina’s is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals deze beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Mogelijk gelden uitsluitingen en beperkingen.