Diabetes hulpmiddelen 2017

Voor diabetes patiënten die insuline gebruiken (zowel diabetes type 1 als type 2) worden verschillende hulpmiddelen vergoed, namelijk bloedglucosemeters, apparatuur voor het afnemen van bloed, lancetten en teststrips. Ook toebehoren voor een insulinepomp vallen hieronder.

Als je naar een gecontracteerde leverancier gaat, dan wordt het hulpmiddel volledig vergoed. In de Zorgvinder vind je welke leveranciers Anderzorg gecontracteerd heeft.

Hoeveel teststrips/lancetten krijg je vergoed?

Met de gecontracteerde zorgaanbieders is afgesproken dat zij leveren volgens het voorschrift van de behandelend arts of diabetesverpleegkundige. 

Heb je tijdelijk meer teststrips nodig, dan kunnen deze voor een periode van maximaal 6 maanden worden geleverd. Als er na 6 maanden nog extra controles nodig zijn, dan moet de behandelend arts of diabetesverpleegkundige dit opnieuw op een voorschrift aangeven.

Gedurende de periode waarin je nagenoeg uitbehandeld bent met orale middelen, en behandeling met insuline wordt overwogen, heb je eenmalig recht 100 teststrips en eenmalig 100 lancetten.

Als je naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat, geldt er meestal een maximale vergoeding. Kosten hoger dan de maximale vergoeding zijn voor eigen rekening. In het verzekeringsreglement lees je hier meer over. 

Eigen risico

Het is mogelijk dat je een verplicht of vrijwillig eigen risico moet betalen. Heb je dit jaar minder zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar meer zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaal je niets. 

Voor diabetes hulpmiddelen kun je terecht bij medische speciaalzaken en apotheken. Anderzorg heeft leveranciers gecontracteerd. In de Zorgvinder vind je een overzicht van de medische speciaalzaken die met Anderzorg een overeenkomst hebben gesloten (zoek onder 'Diabetesmateriaal'). Je kunt ook de apotheek vragen of deze voor diabetes hulpmiddelen een overeenkomst heeft gesloten met Anderzorg.

Als je naar een niet gecontracteerde leverancier gaat, dan kan het zijn dat je niet alles vergoed krijgt. Meestal geldt er een maximale vergoeding. Kosten hoger dan de maximale vergoeding zijn voor eigen rekening. In het verzekeringsreglement lees je hier meer over. 

 

Als je naar een gecontracteerde leverancier gaat, mag je je met de toelichting van de behandelend arts of diabetesverpleegkundige rechtstreeks tot een gecontracteerde leverancier wenden.

Als je naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat, heb je toestemming nodig. en een toelichting van je behandelend arts of diabetesverpleegkundige.

Disclaimer

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden, er kunnen uitsluitingen en beperkingen gelden. Heb je zorg nodig? Bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.

Om de website van Anderzorg goed te laten werken en je de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Je geeft ons toestemming als je onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. Je kunt desgewenst je voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.