Een diëtist geeft voorlichting over voeding en eetgewoonten om je gezonder te helpen leven. Dat doet de diëtist door voedingspatronen en -eigenschappen te bestuderen. Het advies voor een bepaald eetpatroon (een dieet), kan jou helpen je lichamelijke gezondheid te verbeteren.
Wat krijg je vergoed vanuit de Basisverzekering?
Per kalenderjaar heb je recht op 3 uren dieetadvisering. Dit zijn uren die de diëtist met jou in gesprek is, maar ook de uren die de diëtist gebruikt om informatie op te zoeken, een dieetadvies te formuleren of een rapportage op te stellen voor je arts.
Wat krijg je vergoed vanuit de aanvullende modules?
Vanuit de aanvullende modules hebben we geen vergoeding voor dieetadvies.
Voorwaarden voor vergoeding
Let op: een diëtist is niet hetzelfde als een gewichtsconsulent. Behandelingen door een gewichtsconsulent worden niet vergoed.
Heb je een verwijzing nodig?
Voor sommige diëtisten heb je geen schriftelijke verwijzing nodig. Deze staan in het Kwaliteitsregister Paramedici als 'direct toegankelijk'.
In andere gevallen heb je vooraf een schriftelijke verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist, consultatiebureau-arts, bedrijfsarts of schoolarts:
- Als een diëtist niet direct toegankelijk is
- Als een diëtist werkzaam is in een ziekenhuis, verzorgingshuis of revalidatiecentrum
- Bij dieetadvisering aan huis
Welke kosten zijn voor jou?
- Bij vergoeding uit de Basisverzekering geldt het eigen risico
- Kies je voor een diëtist zonder overeenkomst met Anderzorg, dan krijg je de kosten tot een maximumbedrag van 65% van de rekening van de zorgaanbieder vergoed. Daarbij geldt een maximum van 65% van het bedrag dat Anderzorg gemiddeld voor dieetadvisering heeft gecontracteerd.
Let op: Voor dieetadvisering in een WLZ-instelling (bijvoorbeeld een verpleeghuis of verzorgingshuis) of in een ziekenhuis gelden andere tarieven.
Waar kun je terecht?
In de Zorgvinder vind je diëtisten met een overeenkomst met Anderzorg. Deze diëtisten zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.