Eigen risico

Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een verplicht eigen risico voor de Basisverzekering. De eerste € 385 aan zorgkosten in 2016 betaal je zelf. Daarnaast kun je kiezen voor het vrijwillig eigen risico. Het risico wat je zelf draagt gaat dan in stapjes van € 100,- tot € 500,- omhoog, maar je premie gaat naar beneden. Gebruik je geen zorg? Dan betaal je niet.

Maak een bewuste keuze

Bij de laagste premie is je eigen risico het hoogst. Bedenk dus goed, dat als je naar het ziekenhuis moet, je maximaal € 885,- zelf moet betalen. Kies je voor een iets minder lage premie dan betaal je bij zorgkosten uit de basisverzekering minimaal € 385 euro,- zelf.

Op deze pagina lees je meer over het eigen risico. Bekijk de video of neem de rekenvoorbeelden eens door. Ben je er wel uit en benieuwd naar je premie in 2016? 

Bereken je premie

Eigen
risico
€ 885*
 
Eigen
risico
€ 785 
Eigen
risico
€ 685
Eigen
risico
€ 585 
Eigen
risico
€ 485 
Eigen
risico
€ 385
€ 69,- p/m  € 79,- p/m € 82,- p/m € 86,- p/m € 89,- p/m € 93,- p/m 

* Laagste premie van Nederland

Vanaf 1 januari 2016 betaalt iedere verzekerde vanaf 18 jaar de eerste € 385 aan zorgkosten zelf. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. Het gaat alleen om zorg die onder de Basisverzekering valt. Maak je geen zorgkosten, dan wordt er geen verplicht eigen risico in rekening gebracht. Het eigen risico geldt niet voor de aanvullende verzekeringen en bevolkingsonderzoeken.

VOORBEELD 

Stel, je hebt alleen een Basisverzekering met een verplicht eigen risico van € 385 afgesloten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en tijdens sport breek je je enkel. De breuk blijkt helaas wat gecompliceerd waardoor er geopereerd moet worden. Dit had je natuurlijk niet kunnen voorzien. De operatie valt onder medisch specialistische zorg en wordt vergoed uit de Basisverzekering. Voor zorg uit de Basisverzekering geldt het eigen risico. In deze situatie moet je het totale verplicht eigen risico van € 385 betalen.

Naast je verplicht eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100 tot € 500 per jaar. Je krijgt hierdoor korting op je premie. De korting kun je nalezen in de tabel hieronder. Kies je voor een vrijwillig eigen risico van € 500? Dat betekent dat je de eerste € 885 aan zorgkosten zelf betaalt (vrijwillig eigen risico van € 500 + verplicht eigen risico van € 385).

 Vrijwillig eigen risico Korting per maand Maandpremie
 € 0 € 0 € 93
€ 100 € 4 € 89
€ 200 € 7 € 86
€ 300 € 11 € 82
€ 400 € 14 € 79
€ 500 € 24 € 69


Is een vrijwillig eigen risico verstandig voor mij?

Verzekerden jonger dan 18 jaar betalen geen premie voor de Basisverzekering en kunnen daarom ook geen vrijwillig eigen risico kiezen.

Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, wordt je premie lager. Dat is natuurlijk voordelig. Maar er is ook een nadeel: als je zorgkosten maakt, moet je die zelf betalen tot je eigen risico op is. Wij raden je aan bij de keuze van je vrijwillige eigen risico er goed over na te denken of je een bedrag ter hoogte van je eigen risico zomaar op kunt brengen. Anders kom je misschien in financiële problemen en dat is vervelend. 

VOORBEELD:

Stel, je hebt alleen een Basisverzekering met maximaal (€ 500 + € 385) vrijwillig eigen risico afgesloten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en tijdens sport breek je je enkel. De breuk blijkt helaas wat gecompliceerd waardoor er geopereerd moet worden. Dit had je natuurlijk niet kunnen voorzien. De operatie valt onder medisch specialistische zorg en wordt vergoed uit de Basisverzekering. Voor zorg uit de Basisverzekering geldt het eigen risico. In deze situatie moet je het totale verplicht en vrijwillig eigen risico van € 885 betalen.

Ben je bij ons verzekerd en wil je een (hoger) vrijwillig eigen risico? Dan gaat het vrijwillig eigen risico per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar in.

Als wij de zorgkosten rechtstreeks vergoeden aan de zorgaanbieder, betaal je het eigen risico pas achteraf aan Anderzorg. De kosten worden automatisch afgeschreven van je rekening of je ontvangt een acceptgiro. Als je de nota hebt voorgeschoten houden we het eigen risico in op de uitbetaling aan jou. Als je het hele jaar geen medische kosten maakt, betaal je uiteraard ook niets aan het eigen risico. Rekenvoorbeelden.

Betalen via automatische incasso
Minimaal 14 dagen van tevoren krijg je van ons bericht om welk bedrag het gaat en wanneer het van je rekening wordt afgeschreven. Is het bedrag hoger dan € 350, dan krijg je altijd een acceptgiro. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht. Je kunt het bedrag ook gespreid betalen.

Betalen via acceptgiro
Je kunt je eigen risico ook via acceptgiro betalen. Let op: voor iedere factuur wordt € 1,50 in rekening gebracht. Wil je je betaalwijze aanpassen? Dit regel je eenvoudig via Mijn Anderzorg. Meer informatie lees je op ons blog

Het eigen risico geldt niet voor alle zorgkosten die je maakt. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld alleen voor de Basisverzekering, niet voor de aanvullende verzekeringen.

Huisarts
Je betaalt geen eigen risico over de behandelingen, consulten en visites van de huisarts. Maar medicijnen en bijvoorbeeld bloedonderzoek die je huisarts voorschrijft, vallen wel onder het eigen risico.

Verloskundige zorg en kraamzorg
Verloskundige zorg en kraamzorg valt niet onder het eigen risico. Het gaat om:

 • Kraamzorg
 • Echografie voorgeschreven door huisarts, verloskundige of gynaecoloog
 • Ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties bij de zwangerschap
 • Verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige
 • Medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog
 • Gebruik van de verloskamer
 • Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis
 • Nekplooimeting (NT-meting) voor vrouwen ouder dan 36 jaar
 • Structureel echoscopisch onderzoek (20-wekenecho)
Let op: geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek, de vlokkentest en de ambulance naar het ziekenhuis in verband met de bevalling vallen wel onder het eigen risico.

 

Andere zorg die niet onder het eigen risico valt

 • Hulpmiddelen in bruikleen
 • Zorg voor kinderen onder de 18 jaar
 • Zorg vanuit aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen
 • Nacontroles van de donor, na orgaandonatie

Als je een behandeling in het ziekenhuis hebt gehad, kan het zijn dat je de rekening voor het eigen risico pas laat krijgt. Soms zelfs in het jaar erop. Dit komt doordat een ziekenhuis niet elke behandeling of afspraak apart in rekening brengt. Ze worden vaak als pakketje gedeclareerd. Dit wordt een DBC genoemd (Diagnose Behandeling Combinatie). Dit is het geheel wat je ontvangt aan zorg, van zorgvraag tot diagnose en behandeling.

De startdatum van een behandeling bepaalt in welk jaar jouw eigen risico verrekend wordt. Als je bijvoorbeeld in december 2015 geopereerd wordt aan je knie en in januari 2016 het ziekenhuis verlaat, dan worden de kosten verrekend met het eigen risico van het jaar 2015. 

Tot 2015 kon een traject maximaal een jaar openstaan. Daarom duurde het soms lang voordat je de rekening voor het eigen risico ontving. De minister heeft nu nieuwe regels opgesteld. Vanaf 2015 mag een traject maximaal 120 dagen openstaan. Zo weet je eerder wat jouw eigen risico is.

Duurt je behandeling langer dan 120 dagen, dan wordt een vervolg-DBC gestart. Let op: Als die DBC's in verschillende jaren worden geopend, wordt je eigen risico tweemaal toegepast, en niet eenmaal. 

Heb je in 2015 een behandeling in het ziekenhuis ondergaan, dan kan het nu nog zo zijn dat je de rekening voor het eigen risico pas dit jaar (in 2016) krijgt. Soms kunnen de rekeningen voor eigen risico van 2015 en eigen risico van 2016 zelfs door elkaar lopen.

Zie ook:


Om de website van Anderzorg goed te laten werken en je de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.