Fysiotherapie 2018

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen. De therapeut stabiliseert, vermindert of herstelt fysieke functiestoornissen of de gevolgen daarvan. Met advies en begeleiding probeert de therapeut de functie van (onder andere) je houdings- en bewegingsapparaat te verbeteren, zodat een normale houding en beweging weer mogelijk zijn of zodat je zo goed mogelijk met je beperkingen om kunt gaan.

Ben je ouder dan 18 jaar?

Ben je ouder dan 18 jaar en staat je aandoening in bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering? Dan krijg je een vergoeding vanuit de Basisverzekering vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen betaal je dus zelf, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Bij een aantal aandoeningen heb je recht op fysiotherapie voor een maximale periode. Of dat het geval is, kan je fysiotherapeut je vertellen of kijk zelf in ‘bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering’. Ook moet de diagnose gesteld zijn door een medisch specialist.

Let op:

 • Word je behandeld voor urine-incontinentie? Dan vergoedt de Basisverzekering maximaal 9 behandelingen bekkenfysiotherapie per verzekeringsduur.
 • Wanneer je last hebt van claudicatio intermittens (‘etalagebenen’), krijg je vanaf je eerste bezoek 37 fysiotherapiebehandelingen vergoed. Hierdoor kan in veel gevallen een operatie voorkomen worden. De behandelingen moeten binnen 12 maanden plaatsvinden. Deze vergoeding geldt voor de gehele verzekeringsperiode bij Anderzorg. Je kunt voor deze behandelingen alleen terecht bij een fysiotherapeut of oefentherapeut die is aangesloten bij ClaudicatioNet.
 • Voor patiënten (18 jaar of ouder) met artrose aan de heup of kniegewrichten vergoedt de Basisverzekering maximaal 12 behandelingen oefentherapie onder begeleiding van de fysiotherapeut of oefentherapeut Cesar/Mensendieck, binnen een periode van 12 maanden.

Ben je jonger dan 18 jaar?

Ben je jonger dan 18 jaar en staat je aandoening in bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering? Dan heb je recht op vergoeding van fysiotherapie voor een maximale periode. Of dat het geval is, kan je fysiotherapeut je vertellen. Ook moet de diagnose gesteld zijn door een medisch specialist. Heb je een aandoening die niet op bovenstaande lijst staat? Dan krijg je maximaal 9 behandelingen per aandoening per kalenderjaar vergoed. Zijn deze eerste 9 behandelingen niet voldoende? Dan heb je recht op nog eens maximaal 9 behandelingen per kalenderjaar.

Heb jij je aanvullende verzekering zelf samengesteld met één van de vergoedingen voor fysiotherapie? Dan geldt onderstaande vergoeding. Je krijgt vergoeding voor behandelingen fysiotherapie en oefentherapie tot een maximum aantal behandelingen. Dit maximum aantal behandelingen is per kalenderjaar: 

Fysiotherapie 6
6 behandelingen per kalenderjaar
Inclusief manuele therapie

Vergoeding vanuit de aanvullende pakketten

Heb je een aanvullend pakket afgesloten naast je Basisverzekering? Dan geldt onderstaande vergoeding. Je krijgt vergoeding voor behandelingen fysiotherapie en oefentherapie tot een maximum aantal behandelingen. Dit maximum aantal behandelingen is per kalenderjaar: 

Anderzorg Budget Anderzorg Jong Anderzorg Extra
9 behandelingen per kalenderjaar 9 behandelingen per kalenderjaar 9 behandelingen per kalenderjaar 
Inclusief manuele therapie

  Rekenvoorbeelden

  Bram (19, Fysiotherapie 6) heeft een pijnlijke fractuur aan zijn schouder. De huisarts verwijst hem naar een fysiotherapeut. Bram zoekt een gecontracteerde fysiotherapeut op de Anderzorg Zorgvinder. Deze fysiotherapeut denkt dat de klachten met 5 behandelingen verbeterd moeten zijn. Bram krijgt de 5 behandelingen vergoed uit zijn keuze voor fysiotherapie 6. Voor 100%, want het is een gecontracteerde therapeut. Er geldt geen eigen risico.

  Joël (37, Anderzorg Extra) gaat met pijn in z'n been naar de dokter. De dokter ontdekt dat bij Joël een chronische klacht de kop op steekt. Deze klacht komt voor in bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering. Hij wordt verwezen naar een gecontracteerde fysiotherapeut. Deze vermoedt dat er toch wel 30 behandelingen nodig zijn om de pijn wat dragelijk te maken. Van de eerste 20 behandelingen vergoedt Anderzorg Extra er 9 (100%), behandeling 10 tot en met 20 betaalt Joël zelf. Vanaf de 21e behandeling krijgt Joël een vergoeding uit de Basisverzekering. Een eventueel nog openstaand eigen risico wordt op deze vergoeding ingehouden.

  Waar moet je op letten? 

  • Je behandelingen moeten medisch noodzakelijk zijn en verbetering brengen. 
  • Je therapeut moet een contract met Anderzorg hebben. 

  Wanneer heb je recht op vergoeding?

  Je hebt recht op vergoeding als het medisch noodzakelijke behandelingen betreft, die verbetering brengen. Het is mogelijk dat Anderzorg navraag doet over het nut en de noodzaak van de behandeling bij de fysiotherapeut. Bijvoorbeeld als je meer dan 50 behandelingen per jaar krijgt. Anderzorg en de beroepsgroep van fysiotherapeuten vinden doelmatige zorgverlening belangrijk. Zo zorgen we ervoor dat je de juiste behandeling krijgt en kunnen we de kosten voor jou zo laag mogelijk houden.

  Wat wordt niet vergoed?

  Je krijgt geen vergoeding voor: conditietraining, medische fitness, shockwave, hydrotherapie, zwangerschapsgymnastiek, preventieve behandelingen of een vergelijkbare activiteit, zoals fysio-fitness, slender you en groepszwemmen.


  Let op:
  fysiotherapie in het buitenland wordt niet vergoed.

  Eigen bijdrage

  Er geldt geen eigen bijdrage voor fysiotherapie.

  Eigen risico

  Het is mogelijk dat je een verplicht of vrijwillig eigen risico moet betalen. Dit hangt er vanaf of jouw behandelingen vergoed worden uit de Basisverzekering of uit de aanvullende verzekering. 

  Voor de Basisverzekering geldt: heb je dit jaar minder zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar meer zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaal je niets.

  Voor de aanvullende verzekering geldt: Er geldt geen eigen risico voor vergoeding van fysiotherapie uit de aanvullende verzekering.

  Hoe vind je een gecontracteerde therapeut

  Vind in de Zorgvinder een gecontracteerde fysiotherapeut bij jou in de buurt.

  Met deze klachten kies je de volgende therapeuten:

  • Voor orthopedisch gerelateerde klachten kun je terecht bij een manueel therapeut;
  • Voor bekken-gerelateerde klachten kun je terecht bij een bekkenfysiotherapeut;
  • Voor lymfoedeem-gerelateerde klachten kun je terecht bij een oedeemtherapeut;
  • Voor psychomotore retardatie of ontwikkelingsstoornis gerelateerde klachten kun je terecht bij een kinderfysiotherapeut.

  Naar een niet-gecontracteerde zorgverlener?

  Ga je naar een therapeut of zorgaanbieder zonder contract met Anderzorg? Dan heb je alleen recht op fysiotherapie als je vooraf een schriftelijke verwijzing van je medisch specialist of huisarts hebt. Je krijgt uit de basisverzekering dan 65% van de kosten vergoed, tot een maximum van 65% van het bedrag dat Anderzorg gemiddeld voor die behandeling heeft gecontracteerd. Uit de aanvullende verzekering is de maximale vergoeding 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief.

  Het is belangrijk dat de therapeut ingeschreven is bij het CKR, oftewel het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie of in het register Keurmerk Fysiotherapie. Voor oedeemtherapie en littekentherapie kun je ook naar een huidtherapeut die in het Kwaliteitsregister Paramedici de aantekening 'Kwaliteitsgeregistreerd' heeft. Hetzelfde geldt voor kinderfysiotherapeuten, geriatrisch-, oedeem-, manueel- of bekkentherapeuten. Zij moeten bovendien de aantekening ‘Kwaliteitsgeregistreerd’ hebben, omdat je bij hen terechtkunt voor specifieke klachten. Tot slot kun je voor oedeem- of littekentherapie ook terecht bij een huidtherapeut met de aantekening ‘Kwaliteitsgeregistreerd’. Als jouw therapeut niet is geregistreerd, wordt de behandeling niet vergoed. 

  Bekijk de maximale tarieven van niet-gecontracteerde aanbieders

  LET OP: voor fysiotherapie die in een WLZ-instelling (bijvoorbeeld verpleeghuis of verzorgingshuis) of poliklinisch in een ziekenhuis wordt gegeven, gelden andere tarieven.

  In de volgende gevallen heb je een verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist, tandarts of bedrijfsarts:
  • Als het gaat om een aandoening die in ‘bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering’ staat heb je alleen recht op fysiotherapie als de diagnose is gesteld door een medisch specialist. Vraag je therapeut hiernaar;
  • Bij een behandeling buiten de praktijk van de therapeut;
  • Bij therapeuten die geen contract hebben met Anderzorg;
  • Als je klachten te maken hebben met je werk dan kun je ook een verwijzing krijgen van je bedrijfsarts; 
  • Bij kaakklachten kun je ook een verwijzing krijgen van je tandarts;
  • Voor bekkentherapie en oedeemtherapie kun je ook een verwijzing krijgen van je verloskundige.

  In alle andere gevallen kun je zonder verwijzing terecht bij je therapeut. De gecontracteerde fysiotherapeuten zijn direct toegankelijk. Je hebt dan geen schriftelijke verwijzing nodig.

  Let op
  • Bezoek je de fysiotherapeut zonder doorverwijzing van de huisarts? En doorloop je in één afspraak de ‘screening’ en de ‘intake en onderzoek na screening’? Dan brengt de fysiotherapeut vanaf 1 januari 2016 "screening en intake en onderzoek" in rekening. In een screening inventariseert de fysiotherapeut de hulpvraag, bepaalt hij of er een indicatie is voor verder fysiotherapeutisch onderzoek en gaat hij na of er geen contra-indicaties zijn. Tijdens de intake vindt er fysiotherapeutisch onderzoek plaats, stelt de fysiotherapeut een behandelplan op en legt de verkregen gegevens vast in het patiëntendossier. Deze prestatie staat gelijk aan één behandeling.
  • Doorloop je alleen een screening en word je terugverwezen naar de huisarts, dan declareert de fysiotherapeut alleen deze screening. Ook dit staat gelijk aan één behandeling. 
  • Doorloop je de screening op een andere dag dan de 'intake en onderzoek na screening', dan tellen deze twee prestaties als twee behandelingen.
  • Ga je met een verwijzing van de huisarts naar een fysiotherapeut, dan staat je eerste bezoek gelijk aan één behandeling, namelijk een intake en onderzoek na verwijzing. De huisarts heeft namelijk al de hulpvraag vastgesteld en heeft bepaald dat er geen contra-indicaties zijn.

  Zie ook:

  Disclaimer

  De informatie op deze pagina en andere vergoedingenpagina’s is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals deze beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Mogelijk gelden uitsluitingen en beperkingen.

  Schrijf een review

  Help de kwaliteit van de zorg te verbeteren en deel je ervaring met je zorgaanbieder op ZorgkaartNederland.nl.

  Zorgkaart Nederland

  Schrijf een review

   

   

  Op de website van Anderzorg maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Ga je akkoord? Dan geef je Anderzorg toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wil je dit liever niet? Dan kan je via de link “instellingen aanpassen” je voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vind je in onze cookiepolicy.