Je huisarts kan je verwijzen naar een ggz-behandelaar voor de diagnose en behandeling van een psychische aandoening. De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is onder te verdelen in psychologische zorg door de huisarts, generalistische basis GGZ en specialistische GGZ met opname of specialistische GGZ zonder opname.
De vergoedingen op deze pagina gaan over de generalistische basis gezondheidszorg (basis GGZ). Je huisarts verwijst je voor de generalistische basis GGZ naar een:
- Gezondheidszorgpsycholoog
- Psychotherapeut
- Psychiater
- Klinisch psycholoog
- Verpleegkundig specialist*
* alleen op basis van behandeling volgens het zorgproduct Chronisch
Wat krijg je vergoed vanuit de Basisverzekering?
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan val je onder de Jeugdwet en is je gemeente verantwoordelijk voor deze geestelijke gezondheidszorg. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie.
Je bent ouder dan 18 jaar
Vanaf het moment dat je behandelaar oordeelt dat je een DSM-stoornis hebt, heb je recht op vergoeding van generalistische basis GGZ. De DSM is het handboek voor de diagnose van psychische aandoeningen. DSM staat voor diagnostic and statistical manual of mental disorders.
Je behandelaar bepaalt daarna welk zorgproduct bij jou past: Kort, Middel, Intensief of Chronisch. Dit is afhankelijk van de ernst van de stoornis. Hiermee start het verdere behandelplan. Een zorgproduct duurt maximaal 365 dagen.
Let op: niet elke GGZ-behandeling is verzekerd in de Basisverzekering. Laat je goed informeren door je zorgaanbieder voordat de behandeling start of neem even contact met ons op. We helpen je graag!
Voorwaarden voor vergoeding
Je hebt alleen recht op vergoeding van generalistische basis GGZ als:
- je huisarts je schriftelijk verwijst naar de psychologische zorgaanbieder. De datum op de verwijsbrief van de huisarts is eerder dan de datum van je eerste bezoek aan de zorgaanbieder. In de verwijsbrief zegt je huisarts wat hij denkt dat je hebt.
- de zorgaanbieder voldoet aan het kwaliteitsstatuut van Zorginstituut Nederland.
Wat krijg je niet vergoed?
Er is geen vergoeding voor: intelligentietesten, hulp bij problemen op het werk, relatietherapie, hulp bij aanpassingsstoornissen, psychologisch diagnostisch onderzoek, opvoedkundige behandelingen, therapie bij een seksuoloog.
Welke kosten zijn voor jou?
- Generalistische basis GGZ valt onder het eigen risico
- Kies je voor een zorgaanbieder zonder contract met Anderzorg? Dan krijg je de kosten tot een maximumbedrag van 65% van de rekening vergoed. Wel geldt daarbij een maximum van 65% van het gemiddelde behandelingsbedrag dat Anderzorg normaal contracteert.
Lijst maximale tarieven GGZ
Waar kun je terecht?
De zorgaanbieder moet beschikken over een kwaliteitsstatuut naar voorbeeld van het model kwaliteitsstatuut GGZ van Zorginstuut Nederland. Anderzorg heeft zorgaanbieders gecontracteerd.
In de Zorgvinder vind je zorgaanbieders met een contract met Anderzorg. Zoek op GGZ of Generalistische GGZ. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.
Wil je meer weten over GGZ instellingen, praktijken, behandelaren en andere handige informatie? Kijk op Kiezen in de GGZ.
Niet-gecontracteerde zorgaanbieder
Kies je een zorgaanbieder die geen contract met ons heeft? Dan heb je vooraf toestemming nodig. Dit geldt alleen voor specialistische GGZ met opname voor ambulante verslavingszorg. Voor alle overige vormen van ongecontracteerde zorg hoef je geen toestemming te vragen. Toestemming vraag je aan met het digitale toestemmingsformulier GGZ. Zonder toestemming kun je geen rekeningen (nota’s) declareren. We raden je aan dit formulier samen met je behandelaar in te vullen.
Vraag toestemming aan