Hoortoestel en ruismaskeerder 2018

Anderzorg vergoedt in sommige gevallen een hoortoestel of ruismaskeerder. Een ruismaskeerder is een hoorhulpmiddel dat gebruikt wordt als iemand last heeft van ernstig oorsuizen.

De audicien bepaalt aan de hand van wettelijke criteria of je voor vergoeding van een hoortoestel of ruismaskeerder in aanmerking komt. Als je het hulpmiddel niet vergoed krijgt, dan krijg je een brief met uitleg van ons.
Het type hoortoestel waar je recht op hebt, wordt vastgesteld door middel van het Zorgverzekeraars Nederland (ZN) keuzeprotocol. Je audicien kan je hier meer over vertellen.

Vervanging binnen 5 jaar

Moet je hoortoestel binnen 5 jaar vervangen worden? Dan heb je een aanvraag en motivatie nodig van de audicien, KNO of audioloog om aan te tonen dat deze aanschaf noodzakelijk is. Je hebt voorafgaande toestemming van Anderzorg nodig.
 

Wat krijg je niet vergoed?

Batterijen voor hoortoestellen worden alleen bij de eerste aanschaf vergoed.

Eigen bijdrage

Ben je ouder dan 18 jaar? Dan geldt er een eigen bijdrage voor hoortoestellen en ruismaskeerders van 25% van de totale aanschafkosten van een volledig functionerend hoortoestel. De vervanging van oorstukjes gedurende 5 jaar zit in dit totaalbedrag inbegrepen. Als je jonger dan 18 bent, betaal je geen eigen risico. 

Eigen risico

Het is mogelijk dat je een verplicht of vrijwillig eigen risico moet betalen. Heb je dit jaar minder zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar meer zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaal je niets.

Ga je naar een gecontracteerde audicien, dan wordt een hoortoestel of ruismaskeerder vergoed, met aftrek van de eigen bijdrage en het eigen risico. Bekijk hier de lijst met gecontracteerde audiciens.

In de Zorgvinder vind je een actueel overzicht van de audiciens die met Anderzorg een overeenkomst hebben gesloten. Zoektip: zoek onder de categorie 'Hulpmiddelen', met als subcategorie 'Hoortoestellen'.

Als je kiest voor een niet-gecontracteerde audicien, krijg je de kosten tot een maximumbedrag van 65% van de rekening van de zorgaanbieder vergoed. Daarbij geldt een maximum van 65% van het bedrag dat Anderzorg gemiddeld voor die behandeling heeft gecontracteerd.

Bij een niet-gecontracteerde audicien heb je voorafgaande toestemming van Anderzorg nodig. Hiervoor vragen wij van jou:
  • Een audiogram;
  • Een door jou ondertekende tevredenheidsverklaring, waaruit blijkt dat de proefperiode met het hoortoestel succesvol is verlopen;
  • Een offerte van de audicien.
Lees meer over de aanschaf bij een niet-gecontracteerde audicien

Nee, je kunt direct naar de audicien. Deze doorloopt samen met jou het ZN-keuzeprotocol. Vanuit dit protocol kun je worden doorverwezen naar je huisarts of medisch specialist. 

Zie ook:


Disclaimer

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden, er kunnen uitsluitingen en beperkingen gelden. Heb je zorg nodig? Bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.

Om de website van Anderzorg goed te laten werken en je de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Je geeft ons toestemming als je onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. Je kunt desgewenst je voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.