Wil je naar een oefentherapeut Cesar/Mensendieck? Dan moet de aanbieder ingeschreven zijn bij het CKR, oftewel het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Hetzelfde geldt voor kinderfysiotherapeuten, geriatrisch-, oedeem-, manueel- of bekkentherapeuten. Zij moeten bovendien de aantekening ‘Kwaliteitsgeregistreerd’ hebben, omdat je bij hen terechtkunt voor specifieke klachten. Tot slot kun je voor oedeem- of littekentherapie ook terecht bij een huidtherapeut met de aantekening ‘Kwaliteitsgeregistreerd’.
Met deze klachten kies je de volgende therapeuten:
- Voor orthopedisch gerelateerde klachten kun je terecht bij een manueel therapeut;
- Voor bekken-gerelateerde klachten kun je terecht bij een bekkenfysiotherapeut;
- Voor lymfoedeem-gerelateerde klachten kun je terecht bij een oedeemtherapeut;
- Voor psychomotore retardatie of ontwikkelingsstoornis gerelateerde klachten kun je terecht bij een kinderfysiotherapeut.
Vind in de Zorgvinder een fysiotherapeut bij jouw in de buurt.
Tip: voor sommige oefentherapeuten Cesar/Mensendieck is een verwijzing niet nodig. Als een oefentherapeut direct toegankelijk is, dan staat dit bij de oefentherapeut van jouw keuze duidelijk genoemd.
Mag ik ook naar een andere zorgaanbieder?
Ga je naar een therapeut of zorgaanbieder zonder contract met Anderzorg? Dan heb je alleen recht op fysiotherapie als je vooraf een schriftelijke verwijzing van je medisch specialist of huisarts hebt. Bovendien krijg je maar 65% van de kosten vergoed, tot een maximum van 65% van het bedrag dat Anderzorg gemiddeld voor die behandeling heeft gecontracteerd. In onderstaand document zie je welke bedragen dit precies zijn.
Voor oefentherapie die in een WLZ-instelling (bijvoorbeeld verpleeghuis of verzorgingshuis) of poliklinisch in een ziekenhuis wordt gegeven, gelden andere tarieven.