Sportgeneeskunde 2018

Wat doet een sportarts?

Een sportarts is gespecialiseerd in het bewegingsapparaat van de mens. Je kunt in de volgende gevallen terecht bij een sportarts:

  • Bij pijn in de schouders, rug, heup, knie of enkel. Ook als je last hebt van onverklaarbare grote vermoeidheid als je je inspant, kan de huisarts je doorverwijzen naar een sportarts.
  • Als je ouder bent dan 35 en voor het eerst of na lange tijd weer gaat sporten, is het verstandig eerst een bezoek te brengen aan de sportarts.
  • Bij een hardnekkig terugkerende blessure, een door een sportbond vereiste medische keuring of een uitgebalanceerd revalidatieprogramma.

Onderstaande behandelingen door een sportarts worden vergoed vanuit de Basisverzekering:

  • Blessureconsulten; 
  • Sportmedische onderzoeken gericht op beantwoording van een zorgvraag, zoals revalidatie bij chronisch zieken.

De sportarts kan rechtstreeks doorverwijzen voor aanvullend onderzoek. Voor een MRI-scan, röntgenfoto of bloedonderzoek, hoef je dus niet opnieuw langs de huisarts te gaan.

Vanuit een aantal aanvullende verzekeringen is er een tegemoetkoming in de kosten voor sportmedisch advies en sportkeuringen. Bekijk hier de vergoeding voor sportmedisch advies.

Eigen risico

Het is mogelijk dat je een verplicht of vrijwillig eigen risico moet betalen. Heb je dit jaar minder zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar meer zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaal je niets.

Let op: Sportmedische onderzoeken door een sportarts, met als doel screening of prestatieverbetering, worden niet vergoed vanuit de Basisverzekering.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heb je een verwijzing nodig van je huisarts. In onze Zorgvinder vind je de gecontracteerde zorgaanbieders.

Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan moet de sportarts aangesloten zijn bij een instelling die is gecertificeerd door de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). Welke instellingen SCAS gecertificeerd zijn, vind je op de website van Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg

Als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, krijg je de kosten tot een maximumbedrag van 65% van de rekening van de zorgaanbieder vergoed. Daarbij geldt een maximum van 65% van het bedrag dat Anderzorg gemiddeld voor die behandeling heeft gecontracteerd.

Zie ook:

Disclaimer

De informatie op deze pagina en andere vergoedingenpagina’s is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals deze beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Mogelijk gelden uitsluitingen en beperkingen.