Patiƫnten kunnen in overleg met de medisch specialist voor onderzoek, een ingreep of ter observatie worden opgenomen. In bepaalde gevallen heb je recht op vergoeding van verblijfskosten.
Wat krijg je vergoed vanuit de Basisverzekering?
Je hebt recht op vergoeding van kosten van verblijf dat medisch noodzakelijk is in verband met:
- verloskundige zorg
- chirurgische tandheelkundige hulp van specialistische aard
- medisch specialistische zorg en de bijbehorende noodzakelijke verpleging
- verzorging
- paramedische zorg en geneesmiddelen
Vanaf 1 januari 2015 zijn de dagen die je vergoed krijgt, uitgebreid van 365 dagen tot maximaal 1095 dagen (na toestemming vooraf door Anderzorg). Weekenden en verlofdagen die je niet in een instelling doorbrengt, worden wel van de 365 dagen afgetrokken. Als je een langere periode niet in een instelling doorbrengt, waarbij een maximum van dertig dagen geldt, wordt dit niet afgetrokken van de 365 dagen.
Let op: Is je verblijf aan GGZ-zorg gerelateerd? Lees dan de vergoeding van Specialistische GGZ met opname.
Heb je toestemming nodig?
In het geval van een verblijf tijdens revalidatie, heb je vooraf toestemming van ons nodig. Dat geldt voor opname, klinische longrevalidatie en zorg in het astmacentrum in Davos.
Welke kosten zijn voor jou?
- Eigen risico bij vergoeding vanuit de Basisverzekering
- Als je kiest voor een zorgaanbieder die geen overeenkomst met Anderzorg heeft gesloten, krijg je de kosten tot een maximumbedrag van 65% van de rekening van de zorgaanbieder vergoed. Daarbij geldt een maximum van 65% van het bedrag dat Anderzorg gemiddeld voor die behandeling heeft gecontracteerd.
Waar kun je terecht?
Anderzorg heeft voor verblijf ziekenhuizen, revalidatiecentra en Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) gecontracteerd. Vind een gecontracteerde zorgaanbieder bij jou in de buurt met de Zorgvinder.
Als het verblijf plaatsvindt in verband met geriatrische revalidatie, kan dat ook in een verpleeghuis.