Verloskundige zorg 2017

Het overgrote deel van de verloskundige zorg aan zwangere vrouwen wordt geleverd door verloskundigen. Zij begeleiden en controleren vrouwen tijdens hun zwangerschap en de bevalling.

Vanuit de basisverzekering krijg je het volgende vergoed voor verloskundige zorg en de bevalling:

Vóór de bevalling:
 • Zorg van de verloskundige of medisch specialist.
 • Prenatale screening: de prenatale screening bestaat uit counseling (voorlichting, advies) de termijnecho (om de zwangerschapsduur te bepalen) en het structureel echoscopisch onderzoek in het 2e trimester (de '20 weken-echo').
 • Overige echo's: alleen wanneer er sprake is van een medische indicatie.
 • De combinatietest (nekplooimeting), als je een medische indicatie hebt.
 • De niet-invasieve prenatale test (NIPT), als uit de combinatietest een verhoogd risico blijkt.
 • Invasieve diagnostiek (bijvoorbeeld de vlokkentest of vruchtwaterpunctie), als je een medische indicatie of positieve uitslag op de combinatietest of NIPT hebt.
Tijdens de bevalling:
 • Zorg van je verloskundige (thuis of in het ziekenhuis) of medisch specialist (in het ziekenhuis).
 • Heb je een medische indicatie? Dan wordt de bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum volledig vergoed.
 • Heb je geen medische indicatie, maar mag je niet thuis bevallen omdat je te ver van een ziekenhuis woont? Ook dan wordt de bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum volledig vergoed.
 • Heb je geen medische indicatie? Dan krijg je een lagere vergoeding als je in het ziekenhuis of in een geboortecentrum bevalt.
Na de bevalling:
 • Zorg van je verloskundige of medisch specialist.
 • Bij een vroeggeboorte mag de moeder tot 28 dagen na de bevalling in het ziekenhuis blijven.(deze kosten vallen onder het eigen risico)

Wat is niet verzekerd?

Bij Anderzorg krijg je geen gratis kraampakket. Wel kun je voor een scherpe prijs een kraampakket bestellen. In het kraampakket zit datgene wat je echt nodig hebt voor bij de bevalling en tijdens de kraamtijd.

Eigen risico

Voor verloskundige zorg binnen de Basisverzekering betaal je geen eigen risico. Maar niet alle kosten vallen onder verloskundige zorg, ook al zijn ze wel ontstaan door je zwangerschap of bevalling. Hier betaal je dan wel eigen risico voor. De volgende kosten vallen wel onder het eigen risico:

 • Bloedonderzoek
 • Ambulance om naar het ziekenhuis te komen
 • Gynaecologische hulp (verloskundige hulp door de gynaecoloog valt niet onder het eigen risico)
 • Geneesmiddelen
 • De kosten voor medisch specialistische zorg die zes weken na de bevalling gemaakt worden. Ook wanneer dit een gevolg is van de zwangerschap/bevalling.
 • De NIPT-test, bij een medische indicatie of wanneer deze een vervolg is op de combinatietest waaruit een verhoogd risico is gebleken.

Let op: Een combinatietest valt niet onder het eigen risico.

Eigen bijdrage

Beval je in een ziekenhuis of geboortecentrum zonder dat dit medisch noodzakelijk is? Dan krijg je maximaal € 208 vergoed vanuit de Basisverzekering. Je betaalt dus een eigen bijdrage. De hoogte van die eigen bijdrage is afhankelijk van de kosten die het ziekenhuis rekent, maar bedraagt maximaal € 504. We raden je aan vooraf bij het ziekenhuis te informeren wat de kosten zijn.

Je kunt voor verloskundige zorg naar een verloskundige of een huisarts. Als je voor verloskunde naar een huisarts gaat, moet deze staan ingeschreven in het Register Verloskunde voor huisartsen met bijzondere bekwaamheden (CHBB).

Voor door de huisarts of verloskundige aangevraagd laboratoriumonderzoek en functieonderzoek kun je naar een eerstelijns diagnostisch centrum (EDC), een productiesamenwerkingsverband, ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC).

Voor de bevalling kun je terecht in een ziekenhuis of een door Anderzorg erkende instelling (kraamhotel of geboortecentrum).

Anderzorg heeft zorgaanbieders gecontracteerd. Vind een zorgaanbieder met de Zorgvinder. Als je kiest voor een zorgaanbieder die geen overeenkomst met Anderzorg heeft gesloten, krijg je de kosten tot een maximumbedrag van 65% van de rekening van de zorgaanbieder vergoed. Daarbij geldt een maximum van 65% van het bedrag dat Anderzorg gemiddeld voor die behandeling heeft gecontracteerd.

Waar moet je op letten?

Het structureel echoscopisch onderzoek en de combinatietest mogen alleen worden uitgevoerd door een zorgaanbieder die een WBO-vergunning heeft of een samenwerkingsafspraak heeft met een Regionaal Centrum dat een WBO-vergunning heeft, tenzij er sprake is van een medische indicatie.            

Nee, je hoeft geen toestemming te vragen.

Ga je voor verloskundige zorg naar een verloskundige, dan heb je geen verwijzing nodig.

Ga je naar een gynaecoloog, dan heb je een verwijzing nodig van je huisarts of verloskundige.

Zie ook:

Disclaimer

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden, er kunnen uitsluitingen en beperkingen gelden. Heb je zorg nodig? Bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.

Om de website van Anderzorg goed te laten werken en je de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Je geeft ons toestemming als je onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. Je kunt desgewenst je voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.