Verloskundige zorg en bevalling 2020

Ben je in verwachting? Dan is het fijn om te weten dat je verloskundige hulp en zorg krijgt. Zo krijg je tijdens je zwangerschap begeleiding en een controle door een verloskundige. En ook bij de bevalling krijg je natuurlijk alle zorg die nodig is.

Is er een eigen bijdrage?

  • Beval je in een ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische indicatie? Dan vergoedt de Basisverzekering maximaal € 219. Kosten daarboven betaal je zelf. De maximale eigen bijdrage bij een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak is vastgesteld op € 486,66. We raden je aan vooraf bij je ziekenhuis te informeren wat de kosten zijn.
  • Ga je naar een zorgaanbieder met wie Anderzorg geen contract heeft? Dan betaal je de rekening eerst zelf. Je krijgt na je declaratie tot 65% van het bedrag door ons vergoed. 

Eigen risico

Voor verloskundige zorg binnen de Basisverzekering betaal je geen eigen risico. Maar niet alle kosten vallen onder verloskundige zorg, ook al zijn ze wel ontstaan door je zwangerschap of bevalling. Hier betaal je dan wel eigen risico voor. De volgende kosten vallen wel onder het eigen risico:

  • Bloedonderzoek.
  • Ambulance om naar het ziekenhuis te komen.
  • Gynaecologische hulp (verloskundige hulp door de gynaecoloog valt niet onder het eigen risico).
  • Geneesmiddelen.
  • De kosten voor medisch specialistische zorg die zes weken na de bevalling gemaakt worden. Ook wanneer dit een gevolg is van de zwangerschap/bevalling.
  • De NIPT-test, bij een medische indicatie of wanneer deze een vervolg is op de combinatietest waaruit een verhoogd risico is gebleken.

Let op: Een combinatietest valt niet onder het eigen risico. 

Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Vanaf 16 december 2019 krijgt u tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Disclaimer

De informatie op deze pagina en andere vergoedingenpagina’s is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals deze beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Mogelijk gelden uitsluitingen en beperkingen.