Voorbereid op reis

Ga je op reis? Alleen of met je familie? Denk dan ook aan: vaccinaties, een reisverzekering en een Europese Zorgkaart, zodat je zorgkosten niet hoeft voor te schieten. Ga samen voorbereid op reis.

Voor je reis

Vaccinatie

Op de website van de het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) check je welke vaccinaties je voor welke bestemmingen nodig hebt. Heb je Anderzorg Jong* in je pakket? Dan krijg je € 100 vergoed als je naar een LCR-arts gaat.

Europese zorgkaart (EHIC)

Met je Europese zorgkaart (EHIC) bewijs je in het buitenland dat je in Nederland verzekerd bent. Daarmee heb je recht op dezelfde medisch noodzakelijke hulp als de inwoners van het desbetreffende land. De kosten hiervan hoef je dan niet voor te schieten. De EHIC zit standaard in je Anderzorg app.

In een aantal landen geldt de EHIC niet. In Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije heb je een 111-formulier nodig. Deze hoef je niet vooraf aan te vragen. Bel wanneer je zorg nodig hebt met de Anderzorg Alarmcentrale (+31 317 455 555). De medewerkers van de alarmcentrale vertellen je waar je naartoe kunt voor goede zorg en regelen het 111-formulier.

Verzekeringsverklaring

Reis je naar Cuba, Iran, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland of Zuid-Afrika? Dan moet je een Engelstalig verzekeringsbewijs aanvragen in Mijn Anderzorg. In Iran, Rusland, Wit-Rusland en Zuid-Afrika is deze verklaring nodig om een visum aan te vragen. Een verzekeringsverklaring voor Cuba is nodig om daar aan te tonen dat je verzekerd bent, zodat je daar geen verzekering hoeft af te sluiten. Voor Oekraïne is een verzekeringsverklaring nodig om daar aan te tonen dat je bij COVID-19 verzekerd bent.

Reisverzekering

Je Basisverzekering dekt de kosten voor spoedeisende zorg in het buitenland maximaal het Nederlandse tarief. Heb je Anderzorg Jong*, Extra*, Budget*, Flex of Buitenland & Tandongeval, dan krijgt je ook de kosten boven het in Nederland gemiddelde tarief vergoed. Heb je geen aanvullende verzekering? Via Anderzorg krijg je 20% korting op een reisverzekering van Unigarant. Zo verzeker je de kosten boven het in Nederland gemiddelde tarief en je verplicht eigen risico.

In ons blog lees je meer over het verschil tussen je reis- en zorgverzekering.

Medicijnen mee op reis

Gebruik je medicijnen? Denk hier dan aan:

  • Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode en de week erna.
  • Medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals Ritalin en Valium) mogen niet zomaar mee naar het buitenland. Bekijk op de website van het CAK voor welke medicijnen dit geldt en in welke landen je een verklaring nodig hebt.
  • Controleer de houdbaarheidsdatum van je medicijnen voordat je op reis gaat.
  • Vraag of je apotheek een overzicht van je medicijnen. Hierin staan alle gegevens over jouw medicatie en over andere zaken zoals allergieën. Handig als je naar de dokter of apotheek moet op je reisbestemming.

*Deze pakketten kun je niet meer afsluiten.

Tijdens je reis:

Zorg in het buitenland

Tijdens verblijf in het buitenland kan het voorkomen dat je direct medische zorg of medicijnen nodig hebt. Medische zorg die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent wordt medisch noodzakelijke zorg (ook wel spoedeisende zorg) genoemd. Wat krijg je vergoed uit de Basisverzekering en aanvullende verzekering? Bekijk onze vergoedingenpagina over spoedeisende zorg in het buitenland.

Anderzorg alarmcentrale

Heb je zorg nodig in het buitenland? Bel dan met de alarmcentrale op +31 317 455 555. De alarmcentrale is dag en nacht bereikbaar.

Spoedeisende zorg in Turkije

De Turkse zorgverzekeraars van de SGK geven vanaf 1 september 2019 een strikte uitleg aan het begrip ‘onmiddellijk noodzakelijk medische zorg’. Hiervan is alleen sprake als een medische behandeling moet worden uitgevoerd binnen 24 uur onmiddellijk na het optreden van het voorval, zoals een plotselinge ziekte, ongeval, letsel en dergelijke. Of wanneer een situatie levensbedreigend is en/of de gezondheidstoestand aantast als geen medische ingreep wordt gedaan of als vervoer naar een andere zorginstelling wordt uitgevoerd.

Wordt volgens de Turkse zorgverzekeraar niet aan deze voorwaarde voldaan, dan wordt het 111-formulier niet geaccepteerd. Je moet er rekening mee houden dat je mogelijk niet alle kosten vergoed krijgt.

Na je reis

Buitenlandse nota’s moeten per post worden gedeclareerd. Vul het declaratieformulier buitenland in. Stuur het formulier samen met de originele rekening naar Anderzorg, Postbus 1177, 7500 BD Enschede (vergeet de postzegel niet).

Ga goed voorbereid op reis: