Beginnen met mediteren is makkelijk (en het levert heel veel op)

12 november 2021 Anderzorg
Er zijn veel redenen om te starten met mediteren. Maar wat is meditatie eigenlijk en hoe kun je ermee beginnen? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen. We laten zien dat starten waarschijnlijk makkelijker is dan je denkt. En het mooie is: je hoeft het niet op eigen houtje te doen. Headspace neemt je bij de hand. Je kunt deze premium gezondheidsapp heel voordelig gebruiken met Anderzorg Flex.

Meditatie is een vaardigheid

Meditatie gaat over het trainen van bewustwording en het krijgen van een nieuw, gezond perspectief. Het leert je gedachten niet uit te schakelen of te verdringen, maar ze zonder oordeel te observeren. Om ze uiteindelijk misschien beter te kunnen begrijpen. Mediteren moet je leren, net zoals alle andere vaardigheden. Van consistent oefenen word je er steeds beter in. En dat oefenen is makkelijker als je wat hulp hebt. Hadden we al verteld dat Headspace je hierbij kan helpen?

Mediteren kun je leren

Een van de belangrijkste dingen van mediteren is vertrouwd raken met je geest. Dat kan soms een lastig proces zijn. Een tegenslag is niet erg, dat hoort erbij. De belangrijkste regel van mediteren is eigenlijk om het gewoon te doen. De meeste mensen die beginnen met mediteren vinden het vreemd om in volledige stilte te zitten. Misschien zelfs ontmoedigend. Dat wetende: het is oké om dat te voelen. In de 3000 jaar dat mensen mediteren, hebben veel van hen dit ervaren.

Wat is jouw reden om te starten met mediteren?

Meditatie kan een positief hebben op je mentale, fysieke en emotionele gesteldheid. Het kan je focus verhogen, mentale veerkracht vergroten en stress en angst terugdringen. Er is zelfs aangetoond dat meditatie depressie tegengaat. Minder stress heeft een positief effect op je fysieke gezondheid: je bloeddruk, hartslag en zuurstofverbruik worden lager waardoor je energieniveau stijgt, je immuunsysteem sterker wordt en je beter slaapt. Daarnaast is de impact op je emotionele gezondheid enorm: naast het veranderen (verbeteren) van je perspectief, kan meditatie je hersenstructuur fysiek veranderen waarbij er meer positieve verbindingen in de hersenen worden gelegd. Mensen die mediteren zijn minder prikkelbaar, minder agressief en tonen meer compassie.

Zo start je met mediteren

Ons antwoord hierop is eigenlijk heel kort: start met het gebruiken van Headspace. Deze app helpt je stap voor stap te mediteren. Met Anderzorg Flex heb je toegang tot deze en andere premium gezondheidsapps.

Bronnen

https://www.headspace.com/meditation-101/what-is-meditation
https://www.headspace.com/meditation/meditation-for-beginners