In het ziekenhuis krijg je vrijwel altijd te maken met verschillende 'zorgonderdelen': een onderzoek door de arts, een röntgenfoto, een injectie, een operatie. Het ziekenhuis rekent deze zorgonderdelen niet apart af, maar als één 'zorgpakket': een zogenaamd diagnosebehandelingscombinatie-zorgproduct (DBC-zorgproduct).
Wat kost een DBC-zorgproduct?
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt de omschrijvingen van de DBC-zorgproducten vast. Neem bijvoorbeeld het ziekenhuistraject bij een polsbreuk. De prijs daarvan is een gemiddelde van alle zorgkosten plus het eventuele honorarium van de medisch specialist bij een dergelijke breuk. Die combinatieprijs en de naam van het DBC-zorgproduct verschijnen op de factuur. Zo krijg jij uiteindelijk één factuur voor de gehele behandeling. De kosten van een DBC-zorgproduct zijn gebaseerd op een gemiddelde behandeling. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of er één of drie foto’s zijn gemaakt.
Hoe wordt bepaald welk DBC-zorgproduct geldt?
Een medisch specialist stelt een diagnose. Op basis hiervan opent hij een DBC-zorgproduct. Dan staan de uiteindelijke kosten natuurlijk nog niet vast, want die zijn mede afhankelijk van de volgende factoren:
- Of de patiënt wel of geen operatie heeft ondergaan.
- Het aantal bezoeken aan de medisch specialist.
- Of (en hoelang) de patiënt overnacht in het ziekenhuis.
Als de behandeling is afgelopen, bepaalt een centraal computersysteem in Nederland het uiteindelijke DBC-zorgproduct. In totaal zijn er ongeveer 4.400 DBC-zorgproducten, die elk een eigen, unieke code hebben. Het ziekenhuis kan de behandeling vervolgens in rekening brengen. Het kan voorkomen dat je in behandeling bent bij verschillende specialisten, misschien zelfs voor meerdere aandoeningen. Dan kunnen er meerdere DBC-zorgproducten gelden. Elke specialist opent in dat geval een eigen DBC-zorgproduct. De specialist en het ziekenhuispersoneel zijn samen verantwoordelijk dat ze alle zorgactiviteiten goed vastleggen en koppelen aan het juiste DBC-zorgproduct.
Ingangsdatum en duur van een DBC-zorgproduct
De ingangsdatum van een DBC-zorgproduct is vaak de datum waarop je voor het eerste consult in het ziekenhuis bent geweest. Vanaf 1-1-2015 geldt een DBC-zorgproduct voor maximaal 120 dagen. Als je langer dan 120 dagen onder behandeling bent in het ziekenhuis, dan zal het ziekenhuis een zogenaamd 'vervolg-DBC-zorgproduct' openen. De ingangsdatum daarvan is vaak niet de datum waarop je in het ziekenhuis geweest bent. Dit komt omdat die ingangsdatum direct aansluit op de vorige DBC. DBC-zorgproducten die gestart zijn in 2014 gelden nog 365 dagen. Bij het berekenen van je eigen risico gaan we uit van de ingangsdatum van een (vervolg) DBC.
Waarom betaal ik twee keer het eigen risico?
De startdatum van een behandeling bepaalt in welk jaar uw eigen risico verrekend wordt. Word je in december 2020 geopereerd aan je knie en verlaat je in januari 2021 het ziekenhuis? Dan worden de kosten verrekend met het eigen risico van het jaar 2020. Duurt je behandeling langer dan de maximale 120 dagen en wordt je vervolg-DBC in 2021 geopend? Dan betaal je twee keer het eigen risico. Vindt de vervolgafspraak langer dan 42 dagen na de operatie plaats en valt de vervolgafspraak in een ander jaar? Ook dan moet je zowel het eigen risico van 2020 als van 2021 betalen. Wil je weten of er voor je behandeling een vervolg-DBC gestart wordt? Dan kun je dit navragen bij je ziekenhuis.