vrouw fiets
De Basisverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht een Basisverzekering af te sluiten. En voor die Basisverzekering betaal je bij ons geen cent te veel.

Bij Anderzorg heb je een naturapolis. Je bent met deze Basisverzekering verzekerd voor € 102 per maand met € 385 wettelijk verplicht eigen risico. Daarnaast is er nog het vrijwillig eigen risico. De hoogte ervan bepaal je zelf. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager je maandpremie.

Bekijk alle eigenschappen van onze Basisverzekering op de zorgverzekeringskaart.

De overheid beslist welke zorg in de Basisverzekering verzekerd is. De dekking van de Basisverzekering is dus bij alle zorgverzekeraars gelijk. Enkele belangrijke zorgkosten die door de Basisverzekering worden gedekt, zijn:

  • Je bent verzekerd voor onder andere ziekenhuisopname, medicijnen en zorg door een huisarts.
  • Je hebt recht op spoedeisende zorg in het buitenland.
  • Je profiteert van wachttijdbemiddeling via de Zorgadviseur.

Verplicht eigen risico

Vanaf 1 januari 2018 betaalt iedere verzekerde vanaf 18 jaar de eerste € 385 (was ook € 385 in 2017) aan zorgkosten zelf. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. Het gaat alleen om zorg die onder de Basisverzekering valt. Maak je geen zorgkosten, dan wordt er geen eigen risico in rekening gebracht. Het eigen risico geldt niet voor de aanvullende verzekeringen, WLZ en bevolkingsonderzoeken.

Vrijwillig eigen risico

Naast je verplicht eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van
€ 100 tot € 500 per jaar. Je krijgt hierdoor korting op je premie. De korting kun je nalezen in de tabel hieronder. Kies je voor een vrijwillig eigen risico van € 500? Dat betekent dat je de eerste € 885 (€ 500 + € 385) aan zorgkosten uit de Basisverzekering zelf betaalt.

Vrijwillig eigen risico Korting per maand Maandpremie
€ 0 € 0 € 102
€ 100 € 4 € 98 
€ 200 € 7 € 95
€ 300 € 11 € 91
€ 400 € 16 € 86
€ 500 € 24 € 78

Hoe betaal je het eigen risico?

Meestal zal je zorgaanbieder (bijvoorbeeld je fysiotherapeut, medisch specialist of logopedist) de rekening rechtstreeks naar Anderzorg sturen. Heb je nog eigen risico openstaan, dan krijg je van ons een rekening voor het bedrag dat onder het eigen risico valt.

Het kan ook zijn dat je de rekening van de zorgaanbieder eerst zelf betaalt en vervolgens bij ons declareert. In dat geval trekken we van het bedrag dat je bij ons declareert eerst van je openstaande eigen risico af. Het bedrag dat overblijft, maken we naar je over.

De ingangsdatum van je verzekering is normaal gesproken de dag dat we je verzekeringsaanvraag ontvangen. Je kan ook aangeven dat je de verzekering vanaf een bepaalde datum in wilt laten gaan. Bijvoorbeeld wanneer je kind nog geen 18 is, maar wel graag alvast een verzekering wilt regelen of wanneer je per 1 januari van het volgende jaar naar ons wilt overstappen.

Als je onverzekerd bent en er ontstaat een verzekeringsplicht doordat je in Nederland komt wonen of gaat werken, moet je een verzekering afsluiten binnen vier maanden nadat je verzekeringsplicht is ontstaan. Als je binnen deze vier maanden een aanvraag doet bij ons, verleggen we de ingangsdatum van je verzekering met terugwerkende kracht naar de dag, waarop je verplicht was een verzekering te nemen.

Download de Zorgverzekeringskaart

Zie ook:

Om de website van Anderzorg goed te laten werken en je de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Je geeft ons toestemming als je onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. Je kunt desgewenst je voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.