Snel en eenvoudig declareren

Online declareren is heel eenvoudig. Je logt in op Mijn Anderzorg en het is zo gedaan. Je kunt zelfs via je mobiel declareren. Wanneer het jou uitkomt! Dus bespaar jezelf onnodig gedoe en declareer vanaf nu online.

Declareren in Mijn Anderzorg

Geen declaraties meer per post versturen, maar gewoon online indienen! Wat je nodig hebt? Een account voor Mijn Anderzorg, een goede camera of een scanner.

Stap 1: Mijn Anderzorg-account

Online een declaratie indienen doe je vanuit Mijn Anderzorg Je logt gemakkelijk in met je DigiD. In Mijn Anderzorg kun je je verzekeringsgegevens en zorgkosten inzien. En je kunt allerlei wijzigingen doorgeven.

Stap 2: invullen

Kies in Mijn Anderzorg voor 'Declaratie indienen'. In één declaratie kun je meerdere nota's tegelijk versturen. Bijvoorbeeld een nota van de tandarts en eentje van de apotheek. In het scherm vul je per nota de gevraagde gegevens in, waaronder het bedrag en het factuurnummer.

Vervolgens maak je een heldere foto of scan van de factuur. Dat bestand voeg je toe aan de declaratie. Zorg voor een duidelijke foto of scan, dan kunnen we de declaratie snel afhandelen. Gooi de originele nota niet weg, maar bewaar deze in je administratie.

Belangrijk: buitenlandse nota’s moeten nog wel per post worden gedeclareerd. Vul het declaratieformulier buitenland in. Stuur het formulier samen met de originele rekening naar Anderzorg, Postbus 1177, 7500 BD Enschede (vergeet de postzegel niet).

Stap 3: check je inbox

Als we je declaratie hebben ontvangen, sturen we je een e-mail. We nemen de declaratie vervolgens zo snel mogelijk in behandeling. We streven er naar om binnen 2 weken jouw declaratie te verwerken. In augustus 2015 was de gemiddelde doorlooptijd 7 werkdagen. Je krijgt een e-mail als we de declaratie hebben verwerkt. De status van de declaratie kun je volgen in 'Mijn Declaraties' in Mijn Anderzorg.

Tip: zorgkosten van anderen inzien

Je kunt declaraties indienen voor een verzekerde die bij jou op de polis staat. Bijvoorbeeld je partner of een zoon of dochter. Is hij of zij 16 jaar of ouder, dan kun jij de declaraties niet terugzien in Mijn Anderzorg. Dit is vanwege de privacywetgeving zo geregeld. Dat betekent dat je ook andere zorgkosten van die persoon niet kunt inzien in Mijn Anderzorg. Deze verzekerde kan zijn of haar zorgkosten wel zelf inzien met een eigen Mijn Anderzorg-account.

Declareren kan bij Anderzorg ook gewoon met je telefoon. Met de Anderzorg Declaratie-App voor iPhone, iPad en Android-toestellen is declareren heel gemakkelijk.

Stap 1: Download de app

Stap 2: Bedenk een toegangscode

App gedownload? Bedenk (en onthoud) dan een toegangscode waarmee je de app in het vervolg activeert.

Stap 3: Log eenmalig in met je DigiD

Toegangscode bedacht? Log dan eenmalig in met je DigiD. Hierdoor worden jouw verzekeringsgegevens gekoppeld aan de app zodat je ze zelf niet meer in hoeft te voeren als je declareert. Handig!

Stap 4: Dien een declaratie in

Selecteer voor wie je declareert, omschrijf de declaratie en maak 1 tot maximaal 4 foto’s. Druk vervolgens op declaratie indienen en klaar ben je!

Status van de declaratie

De verzendstatus van de declaratie kun je terugzien in Mijn declaraties in de app. Behandeling en afhandeling van de declaratie kun je binnen 24 uur inzien in Mijn Anderzorg.

Geen scanner of smartphone? Declareer dan gewoon per post. Je hebt hiervoor geen declaratieformulier nodig. Schrijf je verzekerdennummer rechtsboven op de originele rekening en stuur die naar Anderzorg, Postbus 1177, 7500 BD Enschede (vergeet de postzegel niet).

Let op: voor het declareren van reiskosten, kosten van openbaar vervoer of taxi gebruik je wél een formulier: reiskostenformulier

Zorgkosten gemaakt in het buitenland?

Declareer deze schriftelijk met een declaratieformulier buitenland.

Voor het maken van sommige zorgkosten heb je vooraf toestemming nodig van Anderzorg. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen en vervoer. Die zorgkosten kan je niet zomaar declareren. Je doet dan vooraf een machtigingsaanvraag bij Anderzorg. We streven er naar je machtigingsaanvraag binnen 10 werkdagen te verwerken. In augustus 2015 lag de gemiddelde doorlooptijd, afhankelijk van de verstrekking soort, tussen 1 en 3 werkdagen. Als je toestemming krijgt, dan is de machtiging het bewijs dat je bepaalde zorgkosten mag maken.

Hoe vraag je toestemming?

Soms kan je zelf toestemming vragen, bijvoorbeeld voor aanvraag van ziekenvervoer. Voor medisch specialistische zorg, of bij de aanvraag van hulpmiddelen, doet de zorgaanbieder vaak zelf de aanvraag. Het is verstandig om dit vooraf met je zorgaanbieder te bespreken.

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin je tijdelijk in de knel komt met het betalen van je zorgpremie, het eigen risico of de eigen bijdrage. Anderzorg biedt jou de mogelijkheid om de betaalachterstand in termijnen af te lossen. Meer over een gespreide betaling bij Anderzorg.

Zie ook:

Om de website van Anderzorg goed te laten werken en je de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.