Het recept voor lekker in je vel zitten: mindful koken

30 december 2021 Anderzorg

Hoewel de dagen alweer een tijdje langer worden, zijn we nog veel binnen. Met veel te doen en weinig recreatieve afleiding is het tijd om je een verrassende tip te geven: mindful koken. Om lekkerder in je vel te zitten. Niet alleen op Blue Monday in januari, maar op elke dag van het jaar.

Koken voor je koppie

Mindful koken. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar het bestaat echt. Niet zo gek, want koken heeft veel ingrediënten die je helpen mindful te zijn. Met koken gebruik je namelijk veel zintuigen. En als je die bewust gebruikt, ben je al een heel eind op weg naar mindful koken. Niet zweverig dus, maar vooral heel bewust bezig zijn en in het moment blijven.

Dit is het recept

Een gerecht bereiden gaat altijd al in duidelijke stappen. Opgeteld met de zintuigen die je gebruikt, zorgt dit automatisch al voor de ideale setting om mindful bezig te zijn. Je hoeft je ‘alleen maar’ te concentreren op dat waarmee je bezig bent. Wees je bewust van de geuren, kleuren, vormen, texturen, geluiden en smaak. Blijf, net zoals je bij een recept doet, stap voor stap bewust bezig met wat je doet.

Met deze basisingrediënten kom je al een heel eind:

1. Hou je smartphone uit de keuken (probeer eens een recept uit een blad – en je telefoon is niet het enige apparaat met een timer)
2. Wees je bewust van de ingrediënten met al je zintuigen.
3. Denk bewust na over elk ingrediënt waarmee je kookt. Wat is de smaak, de geur, de textuur? Wat voegt het toe aan het gerecht, waar komt het vandaan en hoe is het gekweekt of geproduceerd?

Mindful koken is koken met liefde

Mindfulness verhoogt je geluk, focus en tevredenheid en vermindert tegelijkertijd stress en prikkelbaarheid. En mindful koken heeft nog meer voordelen: als je je bewust bent van de ingrediënten zullen ze voedzamer zijn en de maaltijd bevredigender. Je kookt met liefde. Dat proef je terug en dat voel je.

Bewust leren koken

Om mindful te koken kun je je telefoon het beste even wegleggen, maar leg ’m niet te snel weg. Want de app Headspace brengt je stap voor stap de kneepjes van mindful koken bij. Met Anderzorg Flex heb je volledig toegang tot deze en andere premium apps.