Meer ontspannen, minder stress

8 september 2021 Anderzorg

Er zijn zó veel manieren om te ontspannen dat je er bijna stress van krijgt. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Daarom hebben we geen ellenlange lijst met tips voor je samengesteld, maar een handzaam lijstje. Zonder usual suspects als yoga en mindfulness. Goed om te weten: niet alle tips passen even goed bij jouw leefstijl of bij waar je naar op zoek bent. Pik er dus gewoon 1 of 2 tussenuit en probeer het eens rustig. En schiet niet meteen in de stress als je eens stress ervaart: soms kan het goed voor je zijn.

Ruim op voor een opgeruimd gevoel

Voor veel ouders is het een gevleugelde uitspraak: ruim je kamer eens op! Grote kans dat je dit vroeger vaak te horen hebt gekregen. En er zit grappig genoeg meer in dan je zou denken: rommel veroorzaakt namelijk stress. Af en toe een rommeltje maken is natuurlijk geen probleem, maar probeer regelmatig op te ruimen.

Ontspannen eten

De lekkerste tip van dit lijstje: eten om te ontspannen. Alles met vitamine C helpt je bij het verlagen van het stresshormoon cortisol. Dus gaan met die banaan, citrusvruchten en bessen! Ook het eten van vette vis en groene groenten kan zorgen voor minder stress. En ben je van de puurste chocola, dan hebben we nog een lekker extraatje: cacaonibs. Niet alleen lekker; je wordt er ook nog eens vrolijker van en het vermindert stress.

Koop een plant (of drie)

Je kunt ontspanning uit planten halen. Echt waar! Sommige planten zijn niet alleen rustgevend om naar te kijken, ze hebben ook hun eigen superkrachten om jouw stress te verminderen. Dus haal deze drie kanjers maar in huis: aloë vera, de krulvaren en jasmijn. Aloë vera werkt luchtzuiverend, en brengt daarmee een beetje ontspanning. Zet ’m op je werkplek en je kunt er vol tegenaan. De krulvaren helpt de lucht in je huis filteren en gaat bepaalde schimmelsoorten te lijf. Ideaal voor woningen met een wat hoger vochtgehalte. En dan als laatste jasmijn. Daar kun je heerlijk naast slapen. Naast dat deze plant de lucht zuivert, geeft-ie ook een ontspannende geur af.

Schrijf het van je af

Een effectieve manier om stress te verminderen is door van je af te schrijven. Zo kun je alle gedachten die in je hoofd rondspoken letterlijk een plekje geven. Het maakt niet uit of dit op papier of digitaal is. Eruit is eruit. Het helpt ook om positieve dingen neer te pennen. Zo ben je je extra bewust van dingen die wél goed zijn. Alles bij elkaar kan het helpen om je gedachten te ordenen, je hoofd leeg te maken, en uiteindelijk om meer te kunnen ontspannen.

Relaxtiveren kun je leren

Het woord relaxtiveren bestond voor de geboorte van deze blog nog niet (googel het maar eens). Als je goed kunt relativeren is de kans groot dat je veel relaxter wordt. Zet je problemen in perspectief en maak je niet druk om kleine dingen. Andere pro tip: neem het leven (en jezelf) niet te serieus. Word je leuker én een stuk minder gestrest van.

Stress is goed (soms)

Huh? Maar ik heb net gelezen hoe ik stress aan kan pakken? Klopt. Toch is stress niet altijd slecht. Bij stress maak je cortisol aan, een stofje dat ervoor zorgt dat je stress beter aankunt. Dat alles in je lichaam harder werkt en dat je op scherp staat. En dan kan in situaties waarin het er echt op aankomt het verschil maken.

Bronnen:

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0146167209352864
https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/wat-te-eten-bij-stress
https://www.happinez.nl/groei/gestresst-drie-planten-brengen-tot-rust/
https://sochicken.nl/schrijf_jezelf_gelukkiger_7_manieren
https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2018/10/6-geheimen-van-stressvrije-mensen/
https://www.happinez.nl/body-yoga/waarom-goed-is-om-soms-stress/