Zet je zintuigen aan en geniet met heel je lichaam

18 december 2019 Anderzorg

In module 3 van onze #delevengenieter Instagram Stories cursus zet je samen met praktisch filosoof Reine Rek al je zintuigen op scherp. Ontdek hoe je kunt genieten met heel je lichaam.

Zet je zintuigen aan en geniet met heel je lichaam

Genieten van je lichaam. Van je zintuigen. Dat is toch heerlijk? Fysiek genot is heel concreet: het is genieten van eten, drinken en natuurlijk van seks. Maar hoe kun je nou écht onvoorwaardelijk genieten met heel je lichaam? Spoiler: door gevoeliger te worden en door vooral veel ‘ja’ te zeggen!

‘Ja’ zeggen tegen alles waar je zin in hebt

Het klinkt makkelijk, maar probeer het maar eens: ‘ja’ zeggen tegen alles waar je zin in hebt. Tegen alles wat je tegenkomt op jouw weg naar genot. Tijdens een heerlijk diner ‘ja’ zeggen tegen al het lekker eten dat er voor je staat. Maar ook ‘ja’ zeggen tegen het gevoel van vol zitten en je loom te voelen. Je moet dus echt luisteren naar je gevoel.

Genieten met meer gevoel

Hoe geniet je nou nog intenser met heel je lichaam? Door gevoeliger te worden. Je zintuigen spelen hierbij een belangrijke rol. Maar hoe maak je die zintuigen nou nóg gevoeliger? Er zijn twee theorieën die je daarbij kunnen helpen:

1. Epicurus: genieten van water en brood
Epicurus wist hier van alles van. Deze filosoof (341 v.Chr.) was een echte levensgenieter. En niet omdat hij allerlei dure spullen had om van te genieten. Nee, volgens Epicurus is een levensgenieter juist iemand die kan genieten van enkel water en brood. Daarvoor moet je juist heel gevoelig zijn. Een gevoelig mens kan meer genieten van minder, dan een ongevoelig persoon kan genieten van meer.

2. Tantra: genieten van alles
Tantra. Je denkt misschien dat het vooral over seks gaat. Maar dat is niet zo; tantra gaat over het hele leven. Over iedere ervaring die op je pad komt, benutten om nog meer te ervaren. Om zo nóg meer en intenser te genieten van alles. Of het nou eten of seks is.

Oefening: slomo schransen

Gevoeliger worden, dat doe je dus door je op je zintuigen te richten. Vraag jezelf af wat je proeft, wat je ruikt, wat je voelt en wat je hoort. Zo ben je je écht bewust van je genot. Probeer het maar eens met een lekker stuk taart, een bakje aardbeien of een bord vol pasta: focus je, terwijl je gulzig geniet, op je zintuigen. Beschrijf voor jezelf wat je proeft en laat horen dat je het lekker vindt. Het voelt misschien gek en overdreven, maar het werkt écht om nog dieper, nog intenser en nog meer met héél je lichaam te genieten.

Over de #delevengenieter Instagram-cursus

Reine Rek is praktisch filosoof en ‘genietexpert’. In de Instagram Stories van Anderzorg geeft zij een gratis, vijfdaagse cursus over genieten. De cursus leert en inspireert millennials en mensen die zich jong van geest voelen om nog meer én bewuster ‘ja’ te zeggen en zo nog (veel) meer van #deleven te genieten. In het dagelijks leven coacht Reine mensen, geeft ze les over genieten via The School of Life en staat ze onder andere op festivals om te praten over het genieten van seks.

De hele cursus volgen?

Op het Instagram-account van Anderzorg verschijnt in de week van maandag 16 t/m vrijdag 20 december elke ochtend een module online. Geen stress! Je kunt de hele cursus terugkijken in de Highlights.