Optimaal van elkaar genieten? Dit is hoe je dat doet

18 december 2019 Anderzorg

In module 4 van onze #delevengenieter Instagram Stories cursus legt praktisch filosoof Reine Rek uit hoe je door verwachtingen te managen weer optimaal kunt genieten van elkaar.

Optimaal van elkaar genieten? Dit is hoe je dat doet

Na het kerstdiner moeten we langs de vriendenborrel en de volgende ochtend wacht oma alweer vroeg met kerststol en koffie. Wist je dat ruim 1 op de 3 millennials tijdens de feestdagen zeven of meer sociale verplichtingen heeft? En dat is niet alles, want het moet ook nog eens overal gezellig zijn. Als we moeten genieten, dan lukt dat vaak niet. Hoe komt dat? En hoe kunnen we in zulke situaties toch oprecht van elkaar genieten? In dag 4 van onze #delevengenieter Instagram Stories cursus legt praktisch filosoof Reine Rek het je uit.

Verwachtingen in sociale situaties

December is haast wel de drukste periode van het jaar. We moeten gezellig met elkaar eten en drinken tijdens familie-, vrienden- en werkdiners. En is het oudjaarsavond? Dan wordt verwacht dat we om twaalf uur gezellig met een glaasje of twee proosten met elkaar. Waar komen al die verwachtingen toch telkens vandaan? En waarom hebben we die allemaal van elkaar?
De grootste reden hiervoor is dat wij sociale dieren zijn. Anders dan reptielen zijn wij enorm afhankelijk van elkaar voor onze overleving. Hierdoor zijn we heel gevoelig voor peer pressure. We laten ons makkelijk beïnvloeden door familie en vrienden, maar ook bijvoorbeeld door alle ‘perfecte’ foto’s op social media. Hierdoor creëren we een beeld van hoe onze feestdagen eruit zouden moeten zien. Een perfect gedekte tafel hebben vol met familie en een boom met een heleboel cadeaus.
Kortom: we vergelijken onszelf continue met anderen. Dat we dit doen, is heel normaal. Het maakt ons menselijk. Maar belangrijk om te weten is: hoe leer je deze verwachtingen te managen? En hoe sla je niet door in het vergelijken van jezelf met anderen?

We vergelijken onszelf continu met elkaar

Waar we onszelf vroeger alleen nog vergeleken met mensen die dichtbij ons staan, is dit nu gekker dan ooit. Influencers, YouTubers, celebrities: door social media scrollen we gemakkelijk door het hele leven van mensen die eigenlijk heel ver weg van ons staan. Hierdoor denken we al gauw dat we ook luxe kleding moeten dragen of verre reizen moeten maken. Maar maakt dit ons echt gelukkiger?
Hoewel het vergelijken met elkaar misschien als iets negatiefs of een probleem klinkt, hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Het is namelijk ergens ook een bron van genot. Denk maar eens aan de goede gesprekken die je samen met een vriend hebt. Of aan samen de slappe lach hebben tijdens het kerstdiner en er écht van genieten met elkaar. Het vergelijken met elkaar kan dus ook een positieve kant hebben. Hierbij is het belangrijk om te kijken: hoe geniet je nu oprecht op zo’n moment samen?

Geniet van elkaar door intimiteit

Wil je écht samen genieten? Dan is het belangrijk om je open te stellen. Samen genieten draait namelijk om intimiteit; jezelf durven zijn, zonder angsten of onzekerheid. Hierbij is het belangrijk dat je je jezelf kwetsbaar opstelt. Je durft vrolijk te zijn, boos te zijn en denkt niet na over of je wel zal genieten samen. Dat gebeurt gewoon! Ook tijdens de feestdagen, bijvoorbeeld een familie- of vriendendiner, kan het zijn dat je naar dit soort intimiteit verlangt. Je wilt graag samenzijn en genieten met elkaar. En juist bij degenen die je al lang kent of een geschiedenis mee hebt, kunnen de verwachtingen hoog zijn. Denk maar aan het familiediner waarbij je vader of moeder wil dat iedereen er is, dat het gezellig is en dat het goed gaat met iedereen. Dat kan best wel druk op de avond leggen.
Om écht te genieten moeten we eerst bepalen: Hoe kunnen we verwachtingen tackelen, zodat de feestdagen zo leuk mogelijk worden?

Hoe kun je het beste verwachtingen managen?

Bij het managen van verwachtingen kunnen we veel leren van de stoïcijnen. Zij wisten namelijk al dat onze overtuigingen en verwachtingen zorgen voor negatieve emoties. Zo hadden zij een mooi gezegde hierover:

“Mensen raken niet van streek door de gebeurtenissen, maar door de manier waarop ze tegen die gebeurtenissen aankijken.” – Epictetus

Wil jij dus optimaal genieten van de feestdagen? En zorgen dat je van tevoren verwachtingen hebt getackeld? Dit is hoe je het doet:

  • Spreek vrijmoedig en luister openhartig naar elkaar in situaties die jij intiem wilt maken.
  • Luister daarnaast ook naar de verwachtingen van anderen en verplaats je in hun schoenen. Hoe ziet het eruit vanuit hun perspectief?
  • Vind je het lastig om jezelf vrij uit te spreken? Dat is heel normaal! Het is ook spannend. Probeer het dan eerst eens klein: neem één persoon apart en vertel diegene wat je dwars zit.

Over de #delevengenieter Instagram-cursus

Reine Rek is praktisch filosoof en ‘genietexpert’. In de Instagram Stories van Anderzorg geeft zij een gratis, vijfdaagse cursus over genieten. De cursus leert en inspireert millennials en mensen die zich jong van geest voelen om nog meer én bewuster ‘ja’ te zeggen en zo nog (veel) meer van #deleven te genieten. In het dagelijks leven coacht Reine mensen, geeft ze les over genieten via The School of Life en staat ze onder andere op festivals om te praten over het genieten van seks.
De hele cursus volgen? Op het Instagram-account van Anderzorg verschijnt in de week van maandag 16 t/m vrijdag 20 december elke ochtend een module online. Geen stress! Je kunt de hele cursus terugkijken in de Highlights.