Meer tevreden zijn? Omarm je imperfectie

19 december 2019 Anderzorg
In module 5 van onze #delevengenieter Instagram Stories cursus vertelt praktisch filosoof Reine Rek over misschien wel de meest pure vorm van genieten: tevredenheid. Hoe je meer tevreden kunt zijn? Door je imperfectie te omarmen!

Meer tevreden zijn? Omarm je imperfectie

You can do it! The sky is the limit! Vandaag de dag kunnen we alles bereiken wat we maar willen. De wereld ligt aan je voeten. Als je maar hard genoeg werkt, dan lukt het wel. Maar wat als het niet lukt? Wat als je niet beroemd, rijk of astronaut wordt? Praktisch filosofe Reine Rek geeft je de handvatten om je ‘imperfectie’ te omarmen en om eindelijk (ja heus!) tevreden te zijn.

Prestatiedruk

Het is niet vreemd om iets te willen bereiken of om succesvol te zijn. Maar soms draven we íets te ver door in ons streven naar perfectie. Zeker in een wereld waarin iedereen zijn of haar successen deelt op social media. Waarin alles kan en alles mag. En als je niet bereikt wat je wilt bereiken, dan ben alleen jij verantwoordelijk voor jouw geluk. Nou, daarmee geef je jezelf wel een hele kleine kans van slagen!
Klinkt alsof je, als je niet perfect bent, ook niet mag genieten. Onzin natuurlijk! Want als we alleen zouden mogen genieten als we perfect waren, dan zouden we nog lang kunnen wachten. Juist in deze tijd is het superbelangrijk om je te realiseren dat je geen succes nodig hebt om te genieten. Genieten kan zoveel ‘simpeler’ zijn. Er is zoveel minder voor nodig!

Wees imperfect

Wist je dat je heel vaak al geniet van imperfectie, zonder dat je je dit realiseert? Toeval, een verrassing of plotselinge nieuwe wending. Juist de dingen die je niet onder controle hebt, daar kun je écht van genieten.
Genieten heeft te maken met loslaten, niet met controle. En die druk om te presteren, die moet je dus ook vooral… loslaten.

De geluksparadox

Damiaan Denys is filosoof en psychiater en richt zich op angsten en onze drang om controle te houden. In zijn onderzoek naar mensen met dwangneuroses kwam hij erachter dat een focus op controle jouw geluk in de weg komt te staan. Juist als jij zó je best doet om overal controle over te hebben, raak je overdreven gespannen en lukt gelukkig zijn niet.

Geluk kun je niet afdwingen.

Damiaan Denys noemt dit de ‘geluksparadox’: juist wanneer je je zinnen zet op gelukkig zijn en genieten, word je minder gelukkig. Dat klinkt misschien complex, maar misschien is het ook wel een heel fijn inzicht. Dit betekent namelijk dat we niet als maniakken, workaholics en perfect housewifes/guys ons best hoeven te doen om gelukkig te zijn. Dat we soms ook gewoon achterover mogen leunen om geluk naar óns toe te laten komen in plaats van het obsessief na te jagen. Best relaxed, toch?

Ja’ zeggen tegen tevredenheid

Dus laat die controle los en word tevreden met wie jij bent. Laat geluk toe! Reine Rek heeft hier een trucje voor: ‘ja’ zeggen! Tegen jezelf, tegen het moment, tegen je lichaam, tegen elkaar. En vooral: tegen genot dat je zomaar overvalt. Die fijne wandeling met je beste vriend(in), dat diepzinnige gesprek met je broer of zus, dat heerlijke dessert of die verslavende Netflixserie. Zeg maar ja en laat genieten he-le-maal toe in je leven! Zeg maar ja.

Over de #delevengenieter Instagram-cursus

Reine Rek is praktisch filosoof en ‘genietexpert’. In de Instagram Stories van Anderzorg geeft zij een gratis, vijfdaagse cursus over genieten. De cursus leert en inspireert millennials en mensen die zich jong van geest voelen om nog meer én bewuster ‘ja’ te zeggen en zo nog (veel) meer van #deleven te genieten. In het dagelijks leven coacht Reine mensen, geeft ze les over genieten via The School of Life en staat ze onder andere op festivals om te praten over het genieten van seks.
De hele cursus volgen? Op het Instagram-account van Anderzorg verschijnt in de week van maandag 16 t/m vrijdag 20 december elke ochtend een module online. Geen stress! Je kunt de hele cursus terugkijken in de Highlights.