Nooit meer wakker liggen van slecht slapen

12 november 2021 Anderzorg
Dat slaap belangrijk is weten we allemaal, maar hoe haal je nou het meeste uit je nachtrust? We zijn in de wereld van de gesloten ogen gedoken om te kijken hoe je met betere nachten het beste uit elke dag haalt. Je vindt hier de belangrijkste bevindingen en een tip die je nachten – en daarmee dus ook je dagen – voorgoed kan veranderen. Kleine hint: het heeft te maken met een app....

Aan/uit-knop

We hebben (helaas) geen aan/uit-knop waarmee we bepalen of we wakker zijn of slapen. Gelukkig is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar slaap. Hoe je beter slaapt, sneller in slaap komt en uitgerust wakker wordt. Het komt er op neer dat er eigenlijk heel veel verschillende knoppen zijn, die je op het juiste moment moet indrukken om beter te slapen. De app Headspace heeft de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek vertaald naar eenvoudig te volgen instructies.

Gezonde slaaphygiëne

Slaaphygiëne heeft niks te maken met schone slapers. Slaaphygiëne is het creëren van de juiste omstandigheden om goed te kunnen slapen. Denk bijvoorbeeld aan een consistent slaapschema, een ontspannen routine voor het slapen gaan of een koele en donkere slaapkamer. Headspace helpt je met het opbouwen van een gezonde slaaphygiëne. Maar ook met ontspanningsoefeningen, bedtime stories en ontspannende muziek. Zo helpt de app je gedurende de dag aan alle voorwaarden voor een goede nacht. Waardoor je volgende dag nóg beter wordt.

Middenin de nacht klaarwakker?

Een slechte slaaphygiëne kan ervoor zorgen dat je midden in de nacht ineens wakker schrikt en klaarwakker bent. Je sluit je ogen weer, draait je om, ligt wat te woelen en je draait je nog een keer om. Maar het helpt niet. We geven je alvast wat tips die je direct kunt toepassen zonder je slaaphygiëne helemaal in orde te hebben.

  • Kijk niet op de klok
  • Luister een sleepcast
  • Schrijf de zorgen van je af
  • Mediteer
  • Na 15-20 minuten nog niet in slaap? Ga er even uit.

Toelichting op deze tips vind je in de artikelen op Headspace of als oefening in de app. Goede nachtrust is essentieel om #deleven te leiden. Het houdt je mentaal en fysiek en gezond. Daarom heb je heel voordelig toegang tot premium apps als Headspace bij Anderzorg Flex.

Bronnen