Wandelmeditatie: stap voor stap gelukkiger

30 december 2021 Anderzorg
Dat wandelen goed voor je is, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat je tijdens het wandelen ook kunt mediteren? Dat maakt je wandeling nóg beter. En nee, daarvoor hoef je niet je ogen dicht te doen.

Wandelgewoontes

Veel mensen hebben hun vaste gewoontes als ze wandelen. Misschien luister jij wel een podcast, zet je een lekkere playlist op of loop je altijd met een maatje om lekker te kletsen. De een wandelt om goed na te kunnen denken en de ander juist om het hoofd even helemaal leeg te maken. Een wandelmeditatie is gemaakt om lichaam en geest synchroon te laten lopen terwijl je op pad bent. Om je in het moment te laten zijn. Een mooie bijkomstigheid voor de wandeling die je waarschijnlijk toch al regelmatig maakt.

Automatische piloot uitschakelen

Wandelen gaat vaak op de automatische piloot. Daardoor ben je je vaak niet bewust van het moment, en vergeet je het eenvoudige plezier van wandelen te waarderen. Met wandelmeditatie schakel je de automatische piloot uit en besteed je aandacht aan wat er om je heen gebeurt, in plaats van wat er zich in je hoofd afspeelt.

De 8 stappen van wandelmeditatie

Je kunt overal wandelend mediteren, maar de locatie bepaalt wel het soort meditatie dat je kunt doen. In een drukke stad wandelen vraagt een andere meditatie dan een wandeling op het platteland. In de basis is de meditatie hetzelfde, je volgt telkens deze 8 cues voor 30 tot 60 seconden:

 1. Lichaamscontrole
  Als je begint te lopen, merk dan op hoe het lichaam aanvoelt. Zwaar of licht, stijf of ontspannen?
 2. Observeren
  Zonder te proberen de manier waarop je loopt te veranderen, observeer je gewoon je manier van lopen.
 3. Kijken
  Voorbijgangers, auto’s, etalages, weilanden; erken alles wat je ziet, maar ga er niet over nadenken.
 4. Horen
  Let op de geluiden die binnenkomen. Wat kun je horen? Ook hier weer: erkennen, niet bij stilstaan.
 5. Ruiken
  Richt je op geuren. Merk je dat je hersenen meteen een verhaal bij elke geur wil maken? Erken de geur, denk er niet over na.
 6. Voelen
  Hoe voelt het als je zool de grond raakt? Merk op, erken en laat los.
 7. Beweging
  Hoe bewegen je armen en benen? Observeer je ritme, tempo en loopstijl.
 8. Focus op je ritme
  Waar ademhaling je ritme bepaalt bij ‘gewone’ meditaties, zijn het nu je stappen die het ritme bepalen. Gebruik dit als een basis voor je bewustzijn, een plek waar je mentaal naar kunt terugkeren als je geest afdwaalt. Herhaal dit tijdens je wandeling, stap voor stap, blok voor blok of kilometer voor kilometer.

Een app voor elke meditatiestap

Headspace is een app die je helpt beter te mediteren. De makers hebben ook verschillende wandelmeditaties ontwikkeld zodat je overal kunt mediteren. Met Anderzorg Flex heb je volledig toegang tot deze en andere premium apps. Haal jij straks ook meer uit je standaard rondje?