Zo werkt gedragsverandering wél: in kleine stapjes naar grote verandering

12 november 2021 Anderzorg

Stel, je wilt een doel behalen, maar het lukt je keer op keer niet. Niet per se omdat het te moeilijk is, maar omdat er op de een of andere manier iets (of juist niets) gebeurt waardoor je opgeeft. In veel gevallen komt dat omdat je voor het behalen van je doel een gedragsverandering moet doormaken. En gedragsverandering is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Daarom is een steuntje in de rug fijn. Het kan je helpen je gedrag stapje voor stapje te veranderen om tot voldoende gedragsverandering te leiden, om zo je doelen wél te behalen. De app Fabulous is zo’n steuntje in de rug. En met Anderzorg Flex maak je heel voordelig gebruik van deze premium app.

Waarom gedragsverandering zo lastig is

Gedragsverandering lijkt simpel: je hebt een bepaalde gewoonte waar je vanaf wilt, bijvoorbeeld roken. Of je hebt een doel gesteld zoals beginnen met hardlopen. Je zou zeggen dat je dan gewoon kunt stoppen met roken of begint met hardlopen, maar zo simpel is het vaak niet. Deze gedragsveranderingen zijn grote stappen die je het beste kunt opsplitsen in kleinere veranderingen. Het probleem is dat we vaak niet naar deze tussenstapjes kijken, maar naar het uiteindelijke doel. Dat maakt gedragsverandering heel lastig.

De 5 stadia van verandering

Op basis van wetenschappelijk onderzoek hebben de makers van Fabulous een manier gevonden om je doelen makkelijker te behalen. Om verandering te realiseren, moet je 5 stappen doorlopen. Eerst is er de ‘ontkenningsfase’ waarin je niet inziet dat er iets moet veranderen, daarna komt de ‘erkenningsfase’ waarin je je bewust bent van dat er iets moet veranderen. Dan komt de ‘verkenningsfase’ waarin je de opties naast elkaar zet, die je omzet in ‘actie’, fase 4. De laatste fase is ‘volhouden’.

Waarom gedragsverandering met Fabulous zo makkelijk is

Fabulous richt zich op het behalen van jouw doelen door middel van gedragsverandering. Jij stelt een doel, en Fabulous geeft je de handvatten om dit doel te behalen. Wil je bijvoorbeeld beginnen met hardlopen, dan zorgt Fabulous ervoor dat je je hardloopschoenen aantrekt en je favoriete powersong opzet. Dat is bijna altijd genoeg om je aan het hardlopen te krijgen. En dat vat goed samen wat Fabulous is: grote veranderingen op de lange termijn realiseren door kleine gewoontes aan elkaar te koppelen.

De beste zorg is voorzorg, vinden wij. Daarom helpen we je fysiek en mentaal gezond(er) te maken en houden. Dat doen we onder andere door je met Anderzorg Flex toegang te geven tot een aantal premium apps, zoals Fabulous, Headspace en Sworkit. Zo kun jij #deleven leiden.

Bronnen

https://www.thefabulous.co/
https://www.thefabulous.co/about-the-fabulous.html
https://blog.thefabulous.co/why-is-behavior-change-so-hard-but-why-you-should-keep-trying/