Superproductief zonder stress

30 oktober 2017 Anderzorg

Je leest het goed ja, stressvrije productiviteit. Klinken die twee woorden niet als muziek in de oren? De experts van GORTcoaching geven je graag deze praktische tips om dit gevoel te bereiken.

Druk druk druk

Wanneer we de vraag krijgen hoe het met ons gaat, antwoorden we vaak: druk! Dit constante gevoel van drukte wordt veroorzaakt doordat we continu bezig zijn met wat we allemaal nog moeten doen en hoe we dit gaan aanpakken. Waarschijnlijk heb je nu, terwijl je dit leest, meerdere onafgemaakte taken in je hoofd.

Dit is wat er mis gaat

Continu bent je bezig de taken niet te vergeten, wat dus energie kost en een gevoel van drukte geeft. Dit zorgt ervoor dat we niet volledig ‘engaged’ zijn met wat we op dit moment doen. We voelen dus én een vorm van stress, én zijn daardoor minder productief. Het sleutelwoord naar succes is systematiseren. Dingen hoeven niet gelijk uitgevoerd te worden, maar op de juiste manier te worden gesystematiseerd. Op deze manier hoef je er niet continu aan te denken en kun je je volledig focussen op waar je nu mee bezig bent. Dat klinkt goed, maar hoe doen we dat?

Stap 1: Verzamelen

Alles wat nog gedaan moet worden verzamelt je op 1 plek. Maar dan ook echt alles. Dit zijn de dagelijkse taken, werkgerelateerde taken en tot slot taken die je al lang van plan bent uit te voeren, maar die er nooit van komen. Je verzamelt dit in het zogeheten ‘inbakje’. Past het niet in het inbakje? Noteer dan de taak en plaats het hier alsnog in.

Stap 2: Beslissen

Beslis vervolgens wat je met alle taken in het inbakje gaat doen. Zit er een actie voor je in, ja of nee? Indien ja, dan geldt de gouden regel: wanneer iets in 2 minuten gedaan kan worden, doe dit dan direct! Kost de taak meer dan 2 minuten, delegeer de taak of stel het uit. Uitstellen kan door de activiteit op een eerstvolgende acties-lijst te plaatsen, zodat je het niet hoeft te onthouden.

Stap 3: Organiseren

Hoe je alles opslaat, waar, op welke lijst en onder welke naam valt allemaal onder organiseren. Dit is een belangrijke stap, aangezien een goed georganiseerd systeem het brein rust kan geven. ‘Alles wat ik nog moet doen hoef ik niet te onthouden, maar is goed georganiseerd en kan ik makkelijk terugvinden’. Twee belangrijke lijsten zijn de projectenlijst en de eerstvolgende acties-lijst.

Stap 4 Reflecteren

Dit houdt in dat je met regelmaat naar deze lijsten kijkt. De eerstvolgende acties-lijst bijvoorbeeld elke dag, en uw projectenlijst wekelijks. Wanneer je dit niet doet, gaan je hersenen toch weer proberen te onthouden wat er op die lijsten staat en bent je weer terug bij af.

Neem de eerste keer uitgebreid de tijd om dit proces te doorlopen. Je zult veel meer overzicht en rust ervaren. Daarna is het slechts een kwestie van bijhouden.

GORTcoaching is gespecialiseerd in Burn-out coaching en coaching bij Stress en Overspannenheid bij onder andere millennials. Daarnaast bieden we ook een Burn-out aftercare programma om te voorkomen dat een Burn-out terug komt.