Test jezelf: ben ik overspannen?

23 oktober 2017 Anderzorg

Je hoort het steeds meer, mensen die aangeven overspannen te zijn. Maar wat betekent dit eigenlijk precies? De experts van GORTcoaching helpen je graag met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is overspannenheid?

Als je overspannen bent, dan is letterlijk de spanning een lange tijd te hoog geweest. Je hebt lange tijd te veel stress gehad en dit breekt je op. Vaak is er sprake van een combinatie van een hoge werkdruk met problemen op andere vlakken zoals in de relationele sfeer of je gezondheid. Het gevolg kan zijn dat je de grip over je leven even verliest. Het is een probleem dat steeds vaker voorkomt en tevens de meest voorkomende redenen van werkgerelateerd verzuim, namelijk 36% blijkt uit cijfers van TNO. In totaal zijn maar liefst 7.555.000 verzuimdagen per jaar in Nederland!

Toenemende werk- en prestatiedruk

Mensen zijn niet gemaakt voor de steeds sneller gaande economie en de daardoor toenemende werk- en prestatiedruk. We willen meer werk gedaan krijgen, met minder mensen in minder tijd en het liefst nog met een hogere kwaliteit. Niet gek natuurlijk dat de cijfers voor stress-gerelateerde ziektes stijgen.

Ben ik overspannen? Doe de test!

Nu vraag je jezelf misschien af of jij overspannen bent? Deze test geeft een goede indicatie. Er is sprake van overspannenheid als voldaan is aan de volgende 3 criteria:

  1. Ten minste drie van de volgende symptomen zijn aanwezig: moeheid, gestoorde of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte/herrie kunnen, emotionele labiliteit, piekeren, zich gejaagd voelen, concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid.
  2. Je ervaart gevoelens van controle verlies en/ of machteloosheid en hebt het gevoel dat je minder goed in staat bent om met stressvolle situaties om te gaan.
  3. Je ervaart beperkingen in het beroepsmatig en/of sociaal functioneren.

Als je 3 criteria of meer kan aanvinken voor jezelf is het raadzaam om er iets mee te doen. Dat kan bijvoorbeeld met een coach.

Stress is niet per se slecht

Aan de andere kant is stress zeker niet per se slecht, het kan je juist helpen om te presteren. Je moet alleen wel weten hoe je er mee om moet gaan. Dit betekent dat het belangrijk is om de juiste balans te vinden tussen het leveren van prestaties en rustmomenten.

Wij hebben 3 tips voor je

  • Zorg dat je het overzicht houdt

Te allen tijde wil je dat jij de controle over jouw leven behoudt. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is essentieel om goed te plannen en te bedenken wanneer je wat gaat doen en je rustmomentjes te plannen. Plan bijvoorbeeld elke dag een uur of een half uur om iets voor jezelf te doen. Het belangrijkste is dat je alles concreet opschrijft. Door alles wat er in je hoofd omgaat op te schrijven, zal er meer capaciteit in jouw brein beschikbaar zijn om andere taken goed te kunnen uitvoeren.

  • Wees je bewust waar voor je het doet

Als het allemaal toch even teveel wordt, schrap je de dingen die minder belangrijk voor je zijn of die je naar een later tijdstip kunt uitstellen. Als je dit met mensen overlegt en uitlegt waarom je hiervoor kiest, dan zullen zij hier vaak begrip voor hebben. Focus zorgt voor een hogere productiviteit en hierdoor zal je sneller in staat zijn om je to-do list af te werken.

  • Praat er met mensen over

Alle mensen die er onderdoor gaan vanwege de stress hebben een ding gemeen. Als zij er eerder met mensen over hadden gesproken, was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die hun stress bespreekbaar maken, significant minder stress ervaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met je partner, je goede vrienden en niet te vergeten natuurlijk, je werkgever. Ook kan het juist heel goed werken om met een buitenstaander er over te praten, deze persoon zal vanuit een geheel ander perspectief naar jouw situatie kijken en jou daarom andere tips geven.

Mocht je er zelf niet uitkomen met deze tips en overweeg je om eens met een coach te sparren? Plan dan een keer een oriƫntatiegesprek in met een gespecialiseerde stresscoach.

GORTcoaching is gespecialiseerd in Burn-out coaching en coaching bij Stress en Overspannenheid bij onder andere millennials. Daarnaast bieden we ook een Burn-out aftercare programma om te voorkomen dat een Burn-out terug komt.