23 oktober 2017 Anderzorg

Wat is een burn-out en hoe zou coaching hierbij kunnen helpen? De experts van GORTcoaching beantwoorden graag je vragen.

Burn-out

Een burn-out doet zich voor na langdurige overbelasting waarbij je jezelf te lang te kort hebt gedaan. Wetenschappers noemen dit klachtenbeeld ook wel roofbouw. Roofbouw is gedrag waarbij iemand zich continu zodanig uitput, dat periodes van herstel voor het lichaam niet meer plaatsvinden en symptomen van stress een heftige lichamelijke uiting krijgen.

Symptomen van burn-out

Mensen die lijden onder een burn-out zijn uitgeput, overspannen en hebben vaak ook depressie symptomen. Een burn-out kan vanuit verschillende oorzaken ontstaan zoals bijvoorbeeld: een moeizame relatie, stress op de werkvloer, faalangst of perfectionisme. De oorzaak van een burn-out kan door de coaches van GORTcoaching in kaart worden gebracht om zo herstel mogelijk te maken.

Coaching bij burn-out

Een coach kan je helpen om stap voor stap controle over je eigen leven terug te winnen en je dagelijks functioneren weer op het oude niveau te brengen. Ook kan coaching je helpen met interventies doorvoeren als je merkt dat je overspannen begint te raken maar niet weet hoe je de controle kan herpakken.

Zelf aan de slag

Onze coaches geven je alvast enkele preventietips om een burn-out te voorkomen waarmee je zelf aan de slag kunt. Lees hiervoor het artikel 5 tips om burn-out te voorkomen.

Wat is een burn-out?

Een burn-out ontstaat na langdurige overbelasting. Deze overbelasting kan op de werkvloer plaatsvinden maar kan ook voortkomen uit een lastige privé situatie of ingrijpende gebeurtenis.

Klachtenbeeld bij burn-out

Er is vaak sprake van een typisch klachtenbeeld, dat voortkomt uit een combinatie van spanning, oververmoeidheid, en moeite hebben met beslissingen nemen. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Er is altijd sprake van afnemende vitaliteit. Dit beïnvloedt vaak ook de omgang met anderen, functioneren op de werkvloer, financiële situatie, en noem maar op.

Cortisol

Als stress langdurig wordt ervaren, is er te weinig tijd voor herstel en wordt de belasting op het lichaam te groot door de constante opbouw van de hormonen cortisol en adrenaline. Vandaar dat deze vorm van overbelasting lichamelijke klachten met zich mee brengt.

Wat kan je verwachten van een coachtraject?

  • Het oriëntatiegesprek

Ieder coachtraject wordt op maat gemaakt. Tijdens het oriëntatiegesprek wordt samen met je coach je traject samengesteld aan de hand van je vragen en behoeften. Kies altijd een coach waarvan je het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij je past.

  • Met een coach zal je de volgende dingen inventariseren:

Welke doelen je wilt behalen en waarom. Wat je uit het coachtraject wilt halen (wanneer heeft het coachtraject naar je idee zijn doelen bereikt? Wat is je ideale situatie?) Welke aanpak hier het beste bij past. Aan het eind van het gesprek stemt je met de coach af of het klikt. Als dit zo is, kunt je beginnen aan je coachtraject.

  • Het coachtraject

Tijdens je coachtraject werkt je aan je doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten.

  • Samen met de coach zal je:

- een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen.
- constant reflecteren op je eigen doel: bent je op de goede weg?
Tijdens of na elke sessie oefeningen bespreken waarmee je aan de slag gaat. Het slagen van een coachtraject is afhankelijk van je eigen motivatie en inzet. De coaches van GORTcoaching maken gebruik van technieken en methodieken zoals Motiverende Gespreksvoering, RET (Rationele Effectiviteits Training), Mindfulness, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), Oplossingsgericht Coachen, ACT (acceptance en commitment therapie) en MMS coaching (Motivating Management Service).

  • Eindevaluatie

In het laatste gesprek zal je met de coach reflecteren op het coachtraject en het proces. Zijn de doelen behaald? Hoe ver bent je en wat wil je nog aan pakken in de toekomst? Wanneer gewenst kunt je een follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog een samen te komen en te bespreken hoe het gaat.

GORTcoaching is gespecialiseerd in Burn-out coaching en coaching bij Stress en Overspannenheid bij onder andere millennials. Daarnaast bieden we ook een Burn-out aftercare programma om te voorkomen dat een Burn-out terug komt.