Kan een afhaalmaaltijd ook gezond zijn?

Wat wil je lezen?

28 november 2019
Anderzorg


Wie kent het niet: na een drukke dag werk, strand of een gezellig feestje is het alweer tijd voor het avondeten, maar je hebt niks in huis of geen tijd of zin om te koken. De oplossing: even snel een afhaalmaaltijd bestellen natuurlijk! De meest geliefde afhaalmaaltijden zijn pizza, patat, of chinees en daarmee vaak niet de gezondste keuze. Met deze tips haal je de volgende keer een gezondere snelle hap in huis.

kan afhaalmaaltijd gezond zijn

Thais of Vietnamees
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry’s) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond. Kies voor verse summer rolls in plaats van gefrituurde spring rolls als voorgerecht en bijvoorbeeld voor een traditionele maaltijdsoep, zoals een pho (Vietnamese noedelsoep) of geroerbakte groenten met tofu en rijst.

Indiaas
Ook de Indiase keuken heeft een groot aanbod aan gezonde keuzes. Vrijwel alle vegetarische gerechten met peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen), groenten en pikante specerijen zijn gezond. Ook gerechten met paneer (Indische kaas), maar zonder romige saus, zijn gezond. Paneer bevat veel minder vet en meer eiwit dan andere kazen. Hier kun je met een gerust hart ook gerechten met kip nemen, mits je er ook een groentegerecht bij neemt. Met wat rijst of naanbrood erbij heb je een prima maaltijd! Heb je iets meer tijd en wil je het nog gezonder maken? Koop dan volkoren naanbrood in de supermarkt of kook er zelf zilvervliesrijst bij.

Oriëntaals
Zit er bij jou in de buurt een Oriëntaals restaurant, zoals Syrisch, Arabisch of Perzisch? Dan kun je hier vaak ook een gezondere hap krijgen. Kies in dat geval niet voor shoarma, kebab of gegrild vlees met patat, maar voor falafel of halloumi (wederom een eiwitrijke en vetarme kaas) met salade en yoghurtsaus in een stuk brood of wrap. Is het aanbod uitgebreider, dan kun je vaak ook andere lekkere gezonde gerechten zoals salades met bulgur of couscous, tabouleh, linzensoep, gegrilde groenten, tomatensalsa, hummus en baba ganoush (gegrilde aubergine) krijgen. Dit is erg lekker als een soort tapas en wederom goed te combineren met volkoren brood.

Andere mogelijkheden
Spaanse tapas of Mexicaanse restaurants bieden soms ook afhaal mogelijkheden aan. Veel vegetarische tapasgerechten zijn in combinatie met volkorenbrood een gezonde keuze. De meeste vegetarische Mexicaanse gerechten zijn ook gezond. Denk aan tortilla’s gevuld met bonen en paprika, wat kaas en daarbij zwarte bonen, rijst en guacamole. Ook Surinaamse roti, een gerecht met aardappelen, kousenband en ei of kip met een gekruide pannenkoek is een prima gerecht.

Maak gezondere keuzes bij de traditionele afhaal locaties
Ontkom je toch niet aan de chinees, pizzeria of snackbar? Probeer dan een gezondere keuze te maken binnen het aanbod.
Vleesgerechten bij de chinees zoals babi pangang of pekingeend zijn helaas vrij vet. En sauzen bevatten vaak veel suiker en smaakversterkers. Toch kun je bij de chinees ook iets gezondere keuzes maken. Kies bijvoorbeeld voor gerechten die relatief veel groente bevatten, zoals tjap tjoi, gado gado, atjar of een grote loempia in plaats van kleine loempiaatjes. Vraag of de saus apart geserveerd kan worden, zodat je hiervan geen of veel minder kunt gebruiken. Gerechten met kip, vis of ei (zoals foe yong hai) zijn bovendien vaak gezonder dan gerechten met varkensvlees.

Neem bij de pizzeria eens de vegetarische pizza met extra groenten of een tonijnpizza in plaats van een pizza met salami of vier kazen. Bestel er bovendien een frisse salade bij. Sommige snackbars bieden inmiddels ook goede maaltijdsalades aan. Als je matig met de geleverde dressing bent, is ook dat een prima keuze.


I'm a Foodie

Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!
I am a Foodie
ir. Marijke Berkenpas  Diëtist, voedingswetenschapper  - Founder I'm a Foodie

Op de website van Anderzorg maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Ga je akkoord? Dan geef je Anderzorg toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wil je dit liever niet? Dan kan je via de link “instellingen aanpassen” je voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vind je in onze cookiepolicy.