Lekker gezond barbecueën

10 juli 2018 door Anderzorg

Eindelijk is de zomer echt begonnen! Tijd om gezellig te barbecueën op de camping of lekker thuis. Maar wat gaat er op de barbecue? Hamburgers, braadworstjes of frikandellen zijn makkelijk, maar misschien wil je ook weleens iets gezonders om je bikinifiguur te behouden? In dit blog een paar tips voor een gezonder en toch heel smakelijk barbecuefeestje.

Wat gaat er op de barbecue?

Typisch barbecuevlees, zoals hamburgers, speklapjes of braadworst is vrij vet. Maar ook magere vleessoorten zijn zoals tartaar en biefstuk zijn helaas niet erg gezond. De Gezondheidsraad adviseert om te consumptie ervan te beperken [1]. Gezonder is het om gevogelte, zoals kipfilet of kippenpootjes te nemen [2]. Ook een goede keus is het om vis op te barbecue te leggen, omdat deze veel gezonde vetten bevat [3]. Denk daarbij aan zalmfilet, forel of vispakketjes met groente en kruiden.

Liever vega

Er zijn talloze vegetarische burgers te koop die je op de barbecue kunt doen, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf wat lekkers te maken. Maak bijvoorbeeld spiesjes met verschillende groenten en vegetarische balletjes of falafel. Of serveer een vegaburger op een volkoren bolletje met gegrilde groenten erop. Met groentepakketjes kun je je ook helemaal uitleven: neem een beetje aluminiumfolie en doe er bijvoorbeeld champignons of andere groenten met kruidenolie in. Een maiskolf van de barbecue is een Amerikaanse klassieker. Deze maak je nog lekkerder als je er na afloop wat kruidenolie, chilikruiden of honing overheen doet.

In een exotische bui?

Durf je voor wat meer avontuur te gaan? Probeer dan eens fruit op de barbecue! Het suiker uit fruit karameliseert als je het kort op de barbecue legt en dat zorgt voor een exotisch toetje of fris tussendoortje. Neem bijvoorbeeld stukjes watermeloen, ananas of appel. Zorg er wel voor dat je een schoon stuk rooster neemt of bereid het op een stukje aluminiumfolie.

Gezonde bijgerechten

Nu heb je allerlei lekkers voor op de barbecue, maar wat eet je erbij? Begin met een simpele gezonde wisseltruc en vervang het witte stokbrood door een volkoren stokbrood of volkoren afbakbroodjes. Kruidenboter kun je vervangen door knoflookmayonaise (aioli), hummus, pesto, pindasaus of tapenade van zongedroogde tomaatjes en olijven. Neem in plaats van huzarensalade een lekkere rauwkostsalade of maak zelf een frisse salade die je aanvult met noten, pitten en/of zaden.

Maak het af!

Je vis- en groentepakketjes en gemarineerde falafelspiesjes liggen klaar. Je hebt vers afgebakken volkorenbroodjes, tapenade, hummus en een lekkere groene salade op tafel staan. Bij het toetje verras je je gasten met gegrild fruit. Wat mist er nog? Ohja, de drankjes! Bij een gezonde barbecue horen ook gezondere drankjes. Alcohol wordt vaak gezien als belangrijke bijdrage aan een gezellige barbecue, maar die alcohol is niet gezond voor je lijf. We schreven er eerder al eens een blog over [4]. Kies daarom voor alcoholvrij bier en zelfgemaakt fruitwater om de dorst te lessen. Met deze tips inspireer je je vrienden zeker met een barbecue anno nu!

Bronnen:

  1. Gezondheidsraad. Vlees - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: publicatienr. A15/27.
  2. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kip.aspx
  3. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vis.aspx
  4. https://www.anderzorg.nl/prikbord/i-am-a-foodie/een-glaasje-tegen-hartfalen-en-doofheidBueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013 Oct;110(7):1178-87.

I'm a Foodie

Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!

  • ir. Marijke Berkenpas
    Diëtist, voedingswetenschapper - Founder I'm a Foodie