Gezond ontbijt tips

Waarom je nooit je ontbijt moet overslaan? Het geeft een boost voor de rest van de dag, het zet je darmen aan het werk en het maakt dat je minder snel snackt. Maar hoe doe je dat, een gezond ontbijt? Tips om te onthouden.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wanneer je ontbijt, als je maar ontbijt. Want met een gezond ontbijt krijg je al snel 15 tot 20% binnen van wat je op een dag aan voedingsstoffen nodig hebt. Tenminste, als je gezond kiest. Het ideale ontbijt bestaat uit deze 6 V’s:

1. Vroeg op

Neem de tijd voor een ontbijt, met gestress aan tafel bereik je niets. Geef zelf het goede voorbeeld. Lukt ontbijten echt niet? Zorg dan voor een ‘ontbijt’ later op de ochtend.

2. Varieer

Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen is het belangrijk niet elke dag hetzelfde te eten. Ook bij het ontbijt. 

3. Verzadiging

Een ontbijt met eiwitten en vetten houdt de trek een tijd lang onder controle. Eiwitten zorgen namelijk voor een langer gevuld gevoel. Eiwitrijk zijn bijvoorbeeld yoghurt en kwark. Maar ook in een kom pap, een glas melk, een gekookt of gebakken ei of broodbeleg als (geiten)kaas, pindakaas of magere vleeswaren zit veel eiwit.

Ook vetten houden je maag lekker lang gevuld te houden. Kies vooral voor gezonde onverzadigde vetten. Besmeer je brood dus met een zachte margarine of halvarine of kies voor gezond vet beleg als pindakaas of notenpasta. Kies voor 100% notenpasta. Check hiervoor het etiket. Ook eieren bevatten gezonde vetten en een plakje gerookte zalm is misschien ook een keer een (zondagse) traktatie. Of verrijk je yoghurt, kwark of pap met een handje noten of zaden. Boordevol goede vetten.

4. Vruchten

Met een portie fruit bij het ontbijt is al een deel van de dagelijkse aanbeveling gehaald. Fruit levert vitamines en vezels. Denk aan een sinaasappel, een kiwi, een handje blauwe bessen. Eet het fruit liever dan dat je het drinkt in de vorm van sap. Sap verzadigt minder. Mix het fruit bijvoorbeeld met yoghurt of kwark, maak een vruchtensalade of doe het fruit in plakjes op brood. Heel lekker op brood zijn plakjes banaan of gebakken appel.

5. Vezels

Een vezelrijk ontbijt is goed voor de werking van je darmen. En de vezels zorgen voor een goede vulling van je maag. Vooral granen, met name de volkorengranen, zitten vol vezels. Denk aan muesli en havermout. Maar ook de volkoren soorten brood, beschuit en knäckebröd zijn een prima bron van vezels. Trouwens ook noten, gedroogd en vers fruit bevatten veel vezels. Wat ook kan, is groenten bij het ontbijt. Daar zitten ook veel vezels in. Tomaat, komkommer of wat geraspte wortel kan op brood, maar ook in of bij een omelet.

6. Vocht

Na een lange nacht zonder drinken heeft het lichaam behoefte aan vocht. Drink daarom altijd bij het ontbijt. Dat kan ook een glas water zijn.

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
19 december 2023
Leestijd:
2 minuten