Naar een niet-gecontracteerde audicien

Ga je naar een niet-gecontracteerde audicien? Dan heb je voorafgaande toestemming nodig van Anderzorg. We leggen je uit hoe dit in zijn werk gaat.

Kies je een niet-gecontracteerde audicien? Dan volg je de volgende stappen:

 1. De audicien adviseert je een hoortoestel.
 2. Je probeert het hoortoestel tijdens een proefperiode.
 3. Bevalt het hoortoestel je goed? Dan laat de audicien je een tevredenheidsverklaring tekenen. Je vraagt vervolgens via je audicien een offerte voor het hoortoestel op.
 4. Vervolgens stuur je naar Anderzorg: een audiogram, de ondertekende tevredenheidsverklaring en de offerte van de audicien.
 5. Wordt je aanvraag geaccepteerd? Dan ontvang je een machtiging van Anderzorg waarop staat welk bedrag vergoed wordt (65% van het gemiddelde gecontracteerde tarief). Wordt de aanvraag niet geaccepteerd, dan ontvang je geen vergoeding. Je ontvangt een brief met uitleg.
 6. Je bestelt het hoortoestel bij je audicien. De nota declareer je bij Anderzorg. Je voegt een kopie van de machtiging toe.
 7. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan worden de eigen bijdrage en het eigen risico afgetrokken van jouw vergoeding.

Toch naar een gecontracteerde audicien? Lees alles over de vergoeding.

Maximale vergoedingen bij niet-gecontracteerde audiciens

Kies je voor een niet-gecontracteerde audicien? Dan vergoedt Anderzorg een vast bedrag per categorie hoortoestel. Dit is 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief bij Anderzorg Basis en 70% bij Anderzorg Compact. De eigen bijdrage (alleen voor 18 jaar en ouder) en het eigen risico worden hier nog van afgetrokken. De eigen bijdrage is 25% van de aanschafkosten voor een volledig functionerend hoortoestel. De vervanging van oorstukjes gedurende 5 jaar zit in dit totaalbedrag inbegrepen.

De gemiddeld gecontracteerde tarieven zijn:

 • Hoortoestel uit categorie 1: € 450
 • Hoortoestel uit categorie 2: € 500
 • Hoortoestel uit categorie 3: € 550
 • Hoortoestel uit categorie 4: € 650
 • Hoortoestel uit categorie 5: € 700
 • Hoortoestel cros/bicors*: € 600

*Gehoorhulpmiddel dat gebruikt wordt bij eenzijdige doofheid.
Rekenvoorbeeld: Stel je koopt een hoortoestel in categorie 2 bij een niet-gecontracteerde leverancier. Het gemiddelde gecontracteerde tarief voor een hoortoestel in categorie 2 is € 500. Hiervan vergoeden we met Anderzorg Basis 75% = € 375. Hier gaat dan nog je eigen bijdrage van 25% van het hoortoestel van af, dus je uiteindelijke vergoeding is € 250. Hierop is nog wel het eigen risico van toepassing.

Machtiging zorgaanbieders

Ben je een aanbieder van hoorhulpmiddelen? Heeft je klant een hoortoestel nodig? Is hij/zij bovendien verzekerd bij Anderzorg? In enkele gevallen heeft je klant vooraf toestemming van Anderzorg nodig om een vergoeding te krijgen. Vraag deze toestemming bij Anderzorg eenvoudig digitaal aan.

Vul het aanvraagformulier in