Waarom we een knuffel nodig hebben

16 juni 2020 Anderzorg
De coronacrisis heeft onze ogen geopend. Simpele dingen als een knuffel, een high five of zelfs een klein schouderklopje worden massaal gemist. We noemen dit fenomeen ook wel ‘huidhonger’. Een mooi woord voor een intense behoefte aan lichamelijk contact. Maar wat is huidhonger precies? En hoe kun je ‘m stillen in een 1,5-metermaatschappij? Dat lees je hier.

Waarom is aanraken zo belangrijk?

De afgelopen maanden hebben aangetoond dat aanraking een primaire behoefte is. Het is een van de zintuigen. Aanraking doet iets met je geluksgevoel. Je hebt het gevoel dat je leeft, dat je bestaat. Het is een van de belangrijkste middelen voor contact die we als mens hebben. En dat schakel je niet zomaar uit.[1]

Geboren met huidhonger

Elke baby wordt geboren met een intense behoefte aan huid-op-huidcontact. Uit een studie onder te vroeg geboren baby’s bleek zelfs dat de sterfte met 36% afnam als de moeders hen vaak op de blote borst lieten liggen.[2] Het is dus niet verwonderlijk dat de term ‘huidhonger’ is ontstaan in de kraamzorg.[3]

Wat doet een knuffel met je?

Als iemand je aanraakt of een knuffel geeft komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en geeft je een sterk gevoel van verbondenheid en geluk. Aanraken werkt bovendien stressverlagend.[1] Twijfel dus niet om wat vaker een knuffel te geven als het weer mag. Het kan echt wonderen doen!

Ik ben single. Wat nu?

Terug naar de 1,5-metermaatschappij. Hoe ga je om met huidhonger als je even niemand hebt om mee te knuffelen? Daar hebben we een aantal handige tips voor:

1) Maak meer oogcontact

Psycholoog Saskia: “Kijk mensen eens wat langer aan dan je normaal gesproken doet. Het voelt misschien een beetje awkward aan, maar je zal zien dat het de verbondenheid ten goede komt.”

2) Knuffel een huisdier

Geef je hond of kat eens een extra knuffel.[4] Daar worden jullie beiden gelukkiger van. Heb je geen huisdier? Vraag aan een vriend of familielid of je die van hun mag aaien. Of overweeg er één te adopteren. Denk uiteraard wel eerst na of een huisdier in je leven past. Zeker ná de crisis. Leuk feitje: asiels zijn in tijden niet zo leeg geweest als nu. Mensen zoeken massaal naar een maatje.

3) Neem een vast maatje

Over maatjes gesproken. In mei kwam het RIVM met een aangepaste richtlijn die door veel singles werd toegejuicht: mensen mogen weer een maatje hebben voor fysiek contact.[5]

4) Dans of sport samen

Eindelijk mogen we weer samen sporten en dansen. Zo kun je fysiek bezig zijn met elkaar, zonder de ander aan te raken.[4] Bovendien tovert het een lach op je gezicht. Krijg je mooi alle ingrediënten van een knuffel alsnog binnen.

5) Laat je masseren

Ook de massagesalons zijn weer back in business. Plan een afspraak in en leg jezelf eventjes helemaal in de watten. Een goede massage laat je ontspannen en geeft je huid de liefde die het verdient.[4] Bovendien help je de salons enorm met hun herstel.

Meer weten?

Wil je meer weten over huidhonger? Bekijk eens de documentaire ‘Huidhonger’ op 2doc.nl, of lees het boek ‘Huidhonger’ van G. Boormans & E. Cohen. Ze zijn dit jaar uitgebracht en geven een mooi beeld over onze intense drang naar lichamelijk contact.

Bronnen

1) https://www.parool.nl/nederland/waarom-we-massaal-huidhonger-hebben~b087e17f/
2) https://www.ad.nl/gezond/huidhonger-is-meer-dan-seks-dit-is-hoe-het-zit~a8ba830c/
3) https://www.2doc.nl/documentaires/series/3lab/2020/januari/huidhonger.html
4) https://www.happinez.nl/liefde-relaties/behoefte-aan-aanraking/
5) https://www.nu.nl/coronavirus/6051680/rivm-wijzigt-singlesadvies-weer-seksbuddy-misschien-te-ongenuanceerd.html