Let’s go: doorbreek die sleur!

21 september 2020 Anderzorg

“Druk, druk, druk!” Zo zagen onze levens er begin 2020 uit. Ambitieuze carrière, ’s avonds naar de sportschool, op zaterdag een festival en de dag daarna weer vroeg uit de veren voor een yogalesje. Druk dus. Totdat er ineens een pandemie op de deur klopte. Sindsdien zijn de dagen steeds meer op elkaar gaan lijken en eerlijk is eerlijk: dan ligt verveling op de loer. Gelukkig kunnen we die sleur ook zelf doorbreken.

Verveling is oké, toch?

Het klopt dat verveling zo slecht nog niet is. Ook wij hebben artikelen geschreven dat het gezond is om je af en toe te vervelen. Je creëert namelijk ruimte in je hoofd voor nieuwe inzichten. Zo zorgt verveling er – paradoxaal genoeg - dus voor dat je productiever wordt. Er is ook een andere kant van de medaille. Langdurige verveling heeft namelijk negatieve gevolgen.

Mentale klachten

Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de jongeren tot 35 tijdens de coronacrisis last heeft gehad van mentale klachten. Dat komt onder andere door een gebrek aan variatie in de dagen. De uitzichtloosheid van de situatie draagt niet bij aan het voorkomen of doorbreken van deze sleur.

Sleur hartje avontuur

In principe is de mens van nature uit een gewoontedier. Je kan je voorstellen dat ritme en rust ons evolutionair gezien verder brengen dan hoge pieken en diepe dalen. Toch kunnen sleur en avontuur niet zonder elkaar. Zo werkt het verfrissend om af en toe even je zinnen te verzetten. Om bestaande patronen te doorbreken hoef je niet à la minute rigoureus het roer om te gooien. Een wandelingetje tijdens de lunch kan je ook al nieuwe energie geven.

‘Doorbrekertjes’

Je kan dus klein beginnen. Vandaag nog. Kies eens een keer voor een ander ontbijt, fiets een nieuwe route naar je werk (als je naar je werk mag) of neem een dag vrij om iets leuks te doen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Daarom helpen wij op Facebook en Instagram ook nog een klein handje. Wekelijks delen wij daar een ‘doorbrekertje’. Het zijn misschien geen festivals of avontuurlijke reizen om je zinnen te verzetten. Het zijn wel kleine, positieve lichtpuntjes op je tijdlijn die ervoor zorgen dat je héél even aan iets anders kan denken. Dan kan je daarna weer lekker door!