Filter het blauwe licht van je smartphone

19 september 2018Anderzorg

’s Avonds in bed nog even op het gemakje scrollen en je apps checken. We doen het allemaal, maar is het gunstig voor de nachtrust?

Nou, nee. Ga maar eens na hoeveel informatie je in een korte tijd nog tot je neemt. Je brein heeft absoluut nog geen zin om te rusten. Maar naast de overload aan prikkels is er nog iets dat je wakker houdt: het blauwe licht van je smartphone, tablet of laptop. Dat zit zo: schermen van elektronische apparaten bevatten met blauw licht. Je lichaam herkent dit als daglicht.

Overdag is dit helemaal ok√©, maar het is een ander verhaal wanneer het ’s avonds donker is. Met dit blauwe licht houd je je lichaam dan namelijk voor de gek en neemt de productie van melatonine (het slaaphormoon) af. Het resultaat? Je wordt minder snel moe en je valt moeilijker in slaap.

Goed, nu komt het natuurlijk vaak voor dat je in de avond toch achter je laptop kruipt (voor studie, werk of voor de lol), of dat je de smartphone erbij pakt. Lekker blijven doen, maar als we je een tip mogen geven: installeer een app waarmee je dit blauwe licht kunt filteren. Zo’n app zorgt voor een oranje/gele gloed, zodat je de helderheid van je scherm omlaag kunt brengen. Dat kijkt lekker weg!

Apps die het blauwe licht wegnemen zijn:
F.lux: voor je laptop of computer (Mac en Windows)
Night Shift: zit standaard op de nieuwste Apple-modellen
Twilight: voor je smartphone (Android)

Nog steeds moeite met slapen? Probeer eens onze Bedtime Stories, rustgevende verhalen om relaxt bij in slaap te vallen.

Bron: slaapinfo