Bewust boodschappen doen

Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten.

7 tips om bewust boodschappen te doen

1. Houd je aan je boodschappenlijstje

Probeer niet te zwichten voor snacks, als koek of snoep. Dat gaat beter als je niet met een lege maag boodschappen doet. Kom je verleidelijke aanbiedingen tegen? Je mag gerust een uitzondering maken voor producten die gezond en lang houdbaar zijn. 

2. Sla je boodschappen 1 keer per week in

Maak een weekmenu en haal de boodschappen in één keer. Voor bederfelijke producten als vlees(waren) en verse groente, ga je tussendoor nog een keertje naar de winkel. Zo heb je altijd verse producten in huis en koop je niet snel te veel.

3. Speur naar goede aanbiedingen

Producten die gezond zijn en het liefst lang houdbaar. Natuurlijk kan je een broccoli voor een actieprijs kopen als je eigenlijk een bloemkool op je boodschappenlijstje hebt staan. Maak op basis van de aanbiedingen je weekmenu. Let daarbij goed op de houdbaarheid van de aanbiedingen: bedenk of je ze wel allemaal op tijd op krijgt. Van producten als rijst, pasta of ingeblikte of diepvriesgroente kun je prima extra halen.

4. Controleer de verpakking

Bekijk de houdbaarheidsdatum. Is het nog goed op het moment dat je het product wilt gebruiken? Let er daarnaast op dat verpakkingen goed gesloten zijn. Zo niet, dan is het product misschien niet meer geschikt voor consumptie.

5. Vervoer je boodschappen met zorg

Pak gekoelde producten als laatste en gebruik een koeltas. Zo geef je ziekmakende bacteriën zo min mogelijk kans. Door de boodschappen thuis direct weer op te bergen, voorkom je dat ze onnodig buiten de koeling staan. 

6. Koop 'voedselveilig'

Door al in de winkel te letten op voedselveiligheid, heb je minder kans op voedselinfecties. Let bijvoorbeeld op de houdbaarheidsdatum, koop gekoelde producten als laatst en berg deze gekoelde producten zo snel mogelijk op in de koelkast of vriezer.

7. Duurzamer boodschappen doen

Als het kan, doe dan je boodschappen op de fiets of lopend. Dat is beter voor het milieu. En het is ook een manier om niet meer mee te nemen dan nodig is.

Ook in je aankopen kun je rekening houden met duurzaamheid. De productie van koek, snoep, snacks en alcohol zijn behoorlijk belastend voor het milieu, net als vlees en zuivel. Koop je die minder, dan zorgt dat voor minder CO2-uitstoot. Rekening houden met dierenwelzijn en het milieu kan door te letten op keurmerken op de verpakking. Duurzame vis is bijvoorbeeld te herkennen aan MSC of ASC keurmerk. Zo zijn er meer keurmerken waar je op kunt letten, afhankelijk van wat je belangrijk vindt.

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
18 december 2023
Leestijd:
2 minuten