koken met restjes en kliekjes

Wat kun je nog met wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zuivelspread? Of misschien blijft er nog iets in de pan over van een maaltijd. Door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoef je minder weg te gooien.

Wat zijn restjes en kliekjes?

Met restjes bedoelen we een product dat je maar voor een deel hebt gebruikt in een maaltijd. Bijvoorbeeld een kwart komkommer of een half pakje verse kruiden. Met kliekjes bedoelen we een left-over van een maaltijd, dus een klein beetje gekookte rijst of een beetje van een ovenschotel.

Inspiratie om restjes op te maken

Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kun je altijd nog een lekkere maaltijd maken. Denk aan een soepje, salade, omelet of roerbakgerecht.

7 tips voor restjes

  • Berg je restje direct op in de koelkast, vriezer of voorraadkast, als je iets overhoudt.
  • Bedenk wat je ermee kan doen. Zoek op receptensites naar recepten waarin je de restjes kan verwerken.
  • Geef 'oud' brood een nieuw leven. Maak er een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte croutons. Vries brood dat je niet direct opeet in. Ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt.
  • Verwerk overrijp fruit in recepten. Bijvoorbeeld bananenbrood of havermoutkoekjes. Op Google kun je verschillende recepten vinden. Leef je uit! Fruit kun je ook invriezen.
  • Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen. Verhit groente goed na het ontdooien, dat geldt zowel voor bereide als onbereide groente.
  • Heb je een grotere hoeveelheid vlees of vis gekocht? Vries dan het deel dat je niet direct opeet in. Vlees en vis blijft in de vriezer maanden goed. In de koelkast is een geopende verpakking vlees of vis maar 2 dagen goed. Dat geldt ook voor bereid(e) vlees en vis.
  • Gooi zuivel niet direct weg na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Schimmel op harde kaas kun je ruim wegsnijden, zodat je de rest nog kunt eten. Bij zachte kazen zoals brie is dit niet meer mogelijk. Kaas kun je invriezen. Je kunt de kaas eventueel vooraf raspen en/of verdelen in kleinere porties.

3 tips voor kliekjes

  • Laat kliekjes en restjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Het belangrijkste is: bedenk direct wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het verwerken tot een nieuw gerecht? Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Verhit kliekjes en restjes altijd goed na het ontdooien.
  • Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet.
  • Gooi opnieuw opgewarmde kliekjes weg. Als er alsnog wat van je kliekje overblijft, is het beter om het niet meer op te eten.

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
30 november 2023
Leestijd:
2 minuten