wandelen met kinderen zo maak je het leuk

Kinderen zijn er niet altijd van gecharmeerd: wandelen. Maar het is wel goed voor ze (en voor jou!) Met deze tips maak je wandelen voor kinderen leuk.

Speurneus

Door van een wandeling een speurtocht te maken, maak je het al meteen een stuk spannender voor ze. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Vraag je kind bijvoorbeeld om alle rode of groene paaltjes te volgen. Of maak gebruik van een van de vele kabouterroutes, dieren ABC-route, of speelbossen in ons land.

We zijn er bijna

Wat ook helpt: stel een duidelijk doel in het vooruitzicht. En dat hoeft heus niet altijd een ijsje of pannenkoek te zijn. Denk aan een mooi uitzichtpunt, een speeltuin of kinderboerderij bijvoorbeeld.

Verrassing!

Plan leuke verrassingen en uitdagingen in. Neem bijvoorbeeld een knapzak mee en ga onderweg picknicken. Of neem een route waarvan je weet dat je onderweg een grote klimboom of beweegtoestellen tegenkomt bijvoorbeeld.

Tel je mee?

Kinderen vinden het vaak leuk om ergens mee te helpen. Vraag ze of ze je willen helpen met het tellen van vogelnestjes in het bos bijvoorbeeld. Of het benoemen van de soorten bomen die je tegenkomt.

Verzamelaar

Is je kind een echte verzamelaar? Vergeet dan niet een potje of tasje mee te nemen voor ‘gevonden voorwerpen’ (eikeltjes, kastanjes, mooie schelpen, steentjes) onderweg. Liever speuren? Neem dan attributen mee zoals een kompas, vergrootglas of – voor grotere kinderen – een zakmes.

Waar is de schat?

Altijd leuk: wandelend op zoek naar een schat. Oftewel geocaching. Met behulp van GPS ga je op zoek naar verstopte containers (caches) met een ‘schat’ erin. Ga voor meer informatie en het downloaden van een app naar geocoaching.com.

Zoveel beleefd!

Maak van je wandeling een beleefwandeling met de app Beleefroutes. Hier vind je gidsroutes, verhalenroutes, quizroutes en kinderroutes. Onderweg krijg je signalen als er bijzondere dingen zijn: leuke weetjes, anekdotes, informatie over de natuur of geschiedenis, een quiz of een spelletje. Beleefroutes.nl

Op de step

Wil je kind écht niet mee wandelen? Soms helpt het om een step, fiets of spacescooter mee te nemen. Terwijl jullie wandelen, fietst of stept jullie kind naast jullie mee.

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
12 oktober 2023
Leestijd:
2 minuten