6 tips om in de winter te sporten

De zomer nodigt uit tot sporten in de buitenlucht, maar zodra de dagen korter worden, is het lastiger jezelf te motiveren. Toch is het belangrijk om in de wintermaanden ook een gezonde levensstijl te houden. 6 tips om in de winter lekker fit te worden. Extra hulp nodig? We hebben een uitgebreid sportaanbod voor jou, mét korting.

1 Warm blijven als je buiten gaat sporten

Eén van de eenvoudigste activiteiten om je conditie op peil te houden, is hardlopen. Het voordeel van hardlopen is bovendien dat je dit gewoon buiten kunt doen en geen sportschoolabonnement nodig hebt. Denk er in de winter wel aan dat je je warm aankleedt.
Speciale thermo onderkleding zorgt ervoor dat je transpiratievocht wordt afgevoerd terwijl je lichaam lekker warm blijft. Je bovenkleding moet ook vocht kunnen afvoeren en bovendien wind- en regenbestendig zijn.
Een warming-up is altijd belangrijk, maar zeker in de winter moet je hier even extra aandacht aan besteden. Spieren hebben in de kou namelijk iets meer opwarmtijd nodig, een goede warming-up maakt het risico op blessures kleiner.

2 Extra opletten met hardlopen in de sneeuw

Een nadeel van de winter is dat het soms glad kan zijn doordat het vriest of sneeuwt. Vaak kun je niet zien hoe glad een weg is totdat je er over heen rent, pas daarom je snelheid aan en zie af van intervaltrainingen. Neem dan ook iets kleinere passen dan normaal.
Om niet uit te glijden, heb je ook goed schoeisel nodig. Check voordat je de deur uit gaat of het profiel van je hardloopschoenen nog wel voldoet.
Als je na je werk wilt gaan hardlopen - en het buiten al donker is - is het natuurlijk erg belangrijk dat je goed te zien bent. Zorg voor opvallende kleding, doe een reflecterend hesje aan of zorg dat je lampjes hebt.

3 Jezelf motiveren door samen te sporten

De drempel om naar buiten te gaan als het buiten regent of sneeuwt, is meestal hoger dan wanneer de zon schijnt. Daarom is het zeker in de wintermaanden een goed idee om een sportmaatje te vinden. Je kunt elkaar motiveren om er toch nog even uit te gaan voor een fiets- of hardlooprondje.
Niet alleen motivatie is een reden om met een partner te gaan bewegen, het blijkt ook dat je vaak nét even iets fanatieker bezig bent met z´n tweeën of in een groep. Bijkomend voordeel is dat je niet alleen op donkere weggetjes hoeft te rennen en je dus veilig weer thuiskomt. Heb je geen sportieve vrienden, plaats dan eens een oproep bij je lokale sportschool of zoek op internet naar sportpartners bij jou in de buurt.

4 Van je huis een fitnessstudio maken

Je hoeft natuurlijk niet per se naar buiten, ook in huis kun je van alles aan je gezondheid doen. Vaak is een yogamatje en een handdoek genoeg voor rek- en strekoefeningen in je huiskamer. Het is slim om oefeningen met een boek of app te doen. Een app kan je motiveren om een bepaalde oefening nog nét even een extra keer uit te voeren en daarnaast kun je van elke oefening precies zien hoe deze perfect uitgevoerd moet worden.

5 Ook de sportschool is in de winter een optie

De sportschool is uiteraard ook in de winter een bezoekje waard. Veel sportscholen maken reclame met goedkope winterabonnementen.
Als je geen zin hebt om een abonnement aan te schaffen of als je in de winter iets minder vaak van de sportschool gebruik wilt maken, kijk dan eens naar een strippenkaart. De meeste sportscholen bieden zo´n optie aan. Voor een laag bedrag kun je bijvoorbeeld vijf of tien keer naar de sportschool. Sommige fitnessstudio´s laten je ook van een sauna of zonnebank gebruik maken, dit kan een extra motivatie zijn om in de winter een sportschool op te zoeken.
Zwemmen is ook een perfecte manier om in conditie te blijven en je spieren te trainen. In de winter kan een recreatief bezoekje aan een subtropisch zwembad prima gecombineerd worden met een paar baantjes in het wedstrijd-bad.

6 Slaap is belangrijker dan je denkt

In de winter ben je vatbaarder voor verkoudheid en algehele malaise en daarom is het noodzakelijk om naast beweging ook een goede nachtrust te hebben. Om goed uitgerust wakker te worden, is het handig om een uur voordat je gaat slapen niet meer met inspannende dingen bezig te zijn.
Leg je smartphone of tablet weg en zet de televisie uit. In plaats daarvan lees je een goed boek of tijdschrift. Zorg ook dat je niet teveel eet na je avondmaaltijd en matig je alcoholconsumptie.
Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kun je gebruik maken van een app die ruisgeluiden produceert, sommige apps kunnen bovendien je slaapritme analyseren. Bekende apps zijn Sleepbot, Sleep Cycle en MotionX 24/7. Sommige smartwatches kunnen je bovendien helpen je slaap te analyseren.

Ontdek Champ

Met meer dan 4.500 sportlocaties is er altijd wel iets te kiezen. Wil je zien welke locaties bij jou in de buurt aangesloten zijn?

Maak gratis een account aan

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
23 oktober 2023
Leestijd:
4 minuten