Omgaan met stress verschilt van man tot vrouw

Stress is stress? Nee, mannen en vrouwen reageren er anders op. En ook de oorzaak verschilt.

In geval van stress maakt het lichaam, bij zowel mannen als vrouwen, stresshormonen aan: adrenaline en cortisol. Daarin verschillen mannen en vrouwen niet van elkaar. Maar de reactie van een man of een vrouw op stress verschilt wel. De veroorzaker: het hormoon testosteron. Therapeut op het gebied van stress en burn-out Alice Zeilinga-Gerritsen legt uit: “Testosteron is het hormoon dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat een actie daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De verhouding tussen adrenaline en testosteron moet in evenwicht zijn in de hormoonhuishouding. Echter, adrenaline kunnen mannen en vrouwen aanmaken op het moment dat het nodig is, maar dat gaat niet op voor testosteron. Mannen hebben dit hormoon op voorraad en dus sneller ter beschikking. Bij vrouwen is dat lastiger.”  

Mannen komen sneller tot actie

Vrouwen doen er dus langer over om testosteron aan te maken bij stress dan mannen. Mannen hebben hierdoor sneller de neiging om fysiek te handelen in geval van stress. Ze reageren via ‘vechten of vluchten’, willen een oplossing vinden voor de stresssituatie of vluchten als ze een situatie niet aan kunnen.

Vrouwen gaan praten

En hoe zit dat bij vrouwen? Alice: “Vrouwen kiezen bij stress minder vaak voor een fysieke actie. Door de aanmaak van het hormoon oxytocine, dat een kalmerend effect heeft, zullen ze eerder juist veiligheid of hulp zoeken. Ze vluchten minder snel en zijn eerder geneigd om met anderen te praten of voor veiligheid te zorgen. Maar doordat vrouwen minder geneigd zijn fysiek te handelen ten opzichte van gevaar of stress, voelen ze wel meer en langer angst.”      

Oorzaak van stress

Ook de oorzaak van stress is bij mannen en vrouwen anders. Vrouwen raken eerder gestrest door bijvoorbeeld schoolproblemen van de kinderen of het slechte huwelijk van een vriendin, terwijl mannen eerder stress ervaren bij technische problemen, zoals een computer die het begeeft. Zo blijkt ondermeer uit onderzoek van psycholoog David Almeida van de universiteit van Arizona. Maar voor beiden geldt dat letterlijk in beweging komen de beste remedie is.

Anti-stresstips…

Voor mannen: ga iets actiefs doen dat fysieke inspanning vraagt, zoals hardlopen, fietsen of spinnen. Voor vrouwen: ga wandelen, opruimen of tuinieren. Doordat oestrogeen bij vrouwen niet heel snel wordt omgezet naar testosteron is het voor hen niet direct zinvol om heel actief te gaan sporten. Maar fysieke afleiding helpt wel.

Ontdek Coach op zak

Zit je niet lekker in je vel en kun je wel wat hulp gebruiken? Download de app Coach op zak en start met de zelftest. Gratis voor jou als verzekerde van Anderzorg

Lees meer

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
17 oktober 2023
Leestijd:
2 minuten