Uit je comfortzone stappen

Een nieuwe baan, lid worden van een vereniging, piano leren spelen… Uit je comfortzone komen is vaak de enige manier om een nieuwe ervaring op te doen of mensen te ontmoeten. Maar de meesten van ons vinden het lastig. Gelukkig kun je de moed om uit je comfortzone te stappen ontwikkelen.

Een leuke nieuwe ervaring geeft je vaak energie, maar daarvoor moet je wel uit je comfortzone stappen. Misschien doe je dingen niet die je eigenlijk wel zou willen doen omdat het spannend is. Of omdat je (onbewust) bang bent voor de verandering die het met zich meebrengt. De Amerikaanse psychologe Susan Jeffers, auteur van Feel the Fear and do it Anyway legt in haar boek uit waar deze angst vandaan komt. “De angst om uit je comfortzone te stappen, te veranderen of iets nieuws aan te gaan heeft alles te maken met je oerbrein. Dit instinctieve gedeelte van onze hersenen diende in de oertijd om te vechten of vluchten als we oog in oog stonden met een wild dier. Dit angst- en vechtcentrum werkt nog steeds op dezelfde manier, maar in ons dagelijks leven staan we niet meer bloot aan dezelfde gevaren. Dit deel van onze hersenen wordt dus door heel andere dingen getriggerd, zoals stress op het werk of als je iets nieuws gaat ervaren”, aldus Jeffers.

Het roer om

Een logische verklaring, maar hoe kunnen we dit deel van onze hersenen ‘uitschakelen’? Coach Lideweij Bosman is door een ingrijpende gebeurtenis in haar leven uit haar comfortzone gestapt, dat heeft haar uiteindelijk zoveel opgeleverd dat ze nu anderen inspireert hetzelfde te doen. “5 jaar geleden besloot ik het roer drastisch om te gooien. Eigenlijk was het noodzakelijk. Ik had 6 jaar lang voor mijn ernstig zieke vriend gezorgd en was helemaal opgebroken. Ik had mij aangepast aan wat iedereen, inclusief ikzelf, verwachtte en was vergeten te luisteren naar wat ik wilde en nodig had. Om mezelf te redden, moest ik mijn relatie verbreken. Het bracht me uiteindelijk ook tot het besluit om te stoppen met mijn werk als modejournalist. Mijn leven zou na deze ontzettend moeilijke keuzes nooit meer hetzelfde zijn. Ik vertrok naar Hawaï waar ik alleen in de natuur verbleef en beetje bij beetje weer tot mezelf kwam. Ik ontmoette er een kahuna, een sjamaan, die mij leerde werken met oeroude Polynesische wijsheden. Tijdens mijn reis kwam ik erachter dat wanneer je eenmaal durft te springen, je precies landt op de plek waar je wilt zijn: dicht bij je eigen talenten en persoonlijke missies. Vanaf het moment dat ik durfde te kiezen, ging ik doen wat bij me paste. Ik ben opgeleid in de Hawaïaanse filosofie en lichaamswerk. Ik schreef 2 boeken Naupaka en mijn nieuwste boek Hōkūleá, geef lezingen, inspiratiesessies én gids anderen,” aldus Lideweij.

Veranderingen omarmen

Om van koers te veranderen moeten we soms keuzes maken die niet altijd makkelijk zijn. Zekerheden zoals een vaste baan, verwachtingen van familie of vrienden, of eigen vastgeroeste gewoonten en twijfels weerhouden ons ervan de richting op te gaan die we eigenlijk willen. Lideweij: “Dat een besluit verandering teweegbrengt, is onvermijdelijk. Het trekt je uit je vertrouwde wereld en dat is eng. Ik denk dat veel mensen juist daarom niet durven kiezen. ‘Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest’. We zijn bang voor de angst zelf, voor het verlies van controle. Maar door buiten je comfortzone te treden leer je juist je eigen waarden kennen, je ontwikkelt een kompas waarmee je navigeert naar wat voor jou belangrijk en van betekenis is.”

Doe het stap voor stap

Als je merkt dat angst voor het onbekende je tegenhoudt in het leven, zet dan kleine stappen in de richting van een verandering of nieuwe ervaring. Zo omzeil je als het ware de angst vanuit het instinctieve deel van het brein. Door kleine stappen te zetten ervaart het brein niet in één keer die grote hoeveelheid angst, als je te grote stappen wilt zetten is de kans groot dat je in de vlucht- of bevriesmodus terecht komt. Ga stap voor stap op weg naar je doel en bouw zelfvertrouwen op. Verlang je naar een eigen bedrijf? Kun je beginnen met een dag minder werken zodat je die dag iets voor jezelf kunt opstarten en het zo langzaam uit kan bouwen? Wil je graag piano spelen? Kun je één proefles gaan doen bij een muziekschool zonder verwachtingen? Als je een stap hebt gezet, heb je al meer vertrouwen dat stap twee ook lukt en zo ga je voort.

Per persoon verschillend

Kiezen voor een verandering gaat de één gemakkelijker af dan de ander. Hoe komt dat toch? Lideweij: “De duur van een keuzeproces verschilt per persoon. Voor de een gaat het snel, voor de ander kan het jaren duren. Dat heeft te maken met het doorworstelen van schuldgevoelens en het losmaken van de verwachtingen van jezelf en anderen. Pas toen ik realiseerde dat ik een keuze had, ondernam ik actie. Ik denk dat de eerste stap het bewustwordingsproces is. Zodra je jezelf de juiste vragen gaat stellen, zoals ‘Wat als ik nog 10 jaar zo doorga? Waar sta ik dan? En hoe voelt dat?’ kan een transformatieproces ineens heel snel gaan.”

Leren om makkelijker uit je comfortzone te stappen

Lidewij: “Kies de 3 waarden die jij het belangrijkste vindt en baseer je keuzes hierop, dan doe je wat bij je past. Mijn top 3 is vrijheid, avontuur en expressie. Die waarden leiden me terug op mijn pad als ik even de richting kwijt ben. Dan herinner ik me weer wat voor mij belangrijk is. De waarden zijn een houvast, maar ook een stimulans, iets wat me in beweging zet en weer terugbrengt bij mijzelf. Blijf jezelf altijd bevragen. Hoe zou het zijn als je de rest van je leven zo doorgaat? Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat je jouw talenten, dromen en verlangens kunt waarmaken? Weet je het? Neem dan een stap, hoe klein of groot deze ook is. Succes gegarandeerd.”

Nieuwe inzichten opdoen

Soms kan een week alleen je nieuwe inzichten brengen. Lidewij Bosman organiseert daarom regelmatig The Holy Road Trip, een 7-daagse reis op een bijzondere locatie in de Nederlandse natuur, een krachtplek, waar je een week zonder afleiding alleen in een huisje verblijft. Ze legt uit: “Voor veel mensen is alleen zijn een angst. Maar als je kunt leren de stilte te beoefenen, zorgt dat voor een rijker perspectief. Je laat oude ballast los en maakt ruimte voor nieuwe inzichten.”

Bronnen o.a.

-Feel the Fear and do it Anyway, Susan Jeffers
-Voel je sparkle, Michèle Bevoort
-My friend fear, Meera Lee Patel

Ontdek Champ

Stap uit je comfortzone en probeer eens een nieuwe sport uit. Ontdek Champ! Met meer dan 4.500 sportlocaties is er altijd wel iets te kiezen. Wil je zien welke locaties bij jou in de buurt aangesloten zijn?

Maak gratis een account aan

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
20 oktober 2023
Leestijd:
6 minuten