Balansoefeningen met yoga

Yoga helpt bij ontspannen, om soepel te worden, maar het kan je ook helpen met het vinden van balans. Probeer deze vijf balansoefeningen uit de yoga maar eens. 

1 Diagonale stretch op handen en knieën

Begin deze serie balansoefeningen op handen en knieën. Stel je voor dat je een kat of andere viervoeter bent; plaats de handen onder je schouders en de knieën onder de heupen. Als je stevig staat, breng dan je rechterarm rustig naar voren en strek die van je vandaan. Kijk naar je rechterhand, hervind je balans en strek dan je linkerbeen naar achteren. Je staat nu in een diagonale stretch; je houdt je linkerbeen op heuphoogte. Adem goed door, blijf een aantal ademhalingen hier, zet eerst je hand terug, vervolgens je been. Wissel nu van kant.

2 De boom

Ga rechtop staan, de kruin richting het plafond, je voeten vlakbij elkaar. Breng je rechtervoet los van de mat en plaats die tegen je linkeronderbeen, of – als je heel lenig bent – tegen je linkerbovenbeen of -lies. Niet tegen de knie! Draai je rechterheup iets naar buiten. Adem goed door, plaats je handen tegen elkaar en breng ze voor je hart. Focus op een vast punt voor je. Wil je de boomhouding helemaal afmaken, plaats er dan een paar mooie takken bovenop door de handen omhoog te brengen, richting het plafond. Voel de spieren in je linkerbeen werken en sterk worden. Kom na een aantal ademhalingen uit de houding en wissel van kant.

3 De danser

Een mooie, maar moeilijke balansoefening. De uitgangspositie is dezelfde als bij de boom. Terwijl je linkerbeen krachtig blijft staan, buig je je rechterbeen en breng je je rechtervoet naar achteren in de richting van je bil. Pak de voet nu bij de wreef vast met je rechterhand, hervind even je balans. Nu ga je met je bovenlichaam langzaam naar voren buigen terwijl je de rechtervoet hoger en hoger brengt achter de rug. Ga niet in de onderrug hangen wanneer je je linkerarm naar voren beweegt. Je linkerhand komt in een elegante danshouding: duim en wijsvinger tegen elkaar. Blijf focussen op één punt. Wissel van kant nadat je de houding rustig hebt afgebouwd.

4 De duiker

Je staat weer rechtop, met de voeten onder de heupen. Je komt langzaam op je tenen te staan, dat is al een balansoefening op zich. Nu stel je je voor dat je op de rand van een zwembad staat waar je in gaat duiken. De rug buigt zich recht naar voren, de armen bewegen zich naar voren en ook je blik is naar voren gericht zodat de nek recht blijft. Adem goed door en probeer deze oefening iedere keer een paar tellen langer te doen.

5 De derde krijger

Sta rechtop, span je buikspieren aan en breng je gewicht naar je linkerbeen. Het bovenlichaam buigt naar voren, parallel aan de mat; je armen strek je ook naar voren langs de oren. Je rechterbeen beweegt nu naar achteren, op heuphoogte, parallel aan de mat. Maak jezelf lang van je hiel tot je kruin en blijf je buikspieren aanspannen. Je kijkt vooruit met je nek in het verlengde van de ruggengraat. Stap voorzichtig uit de houding, schud je benen even los en wissel van kant. Ook leuk: doe deze oefening in duo’s! Sta tegenover elkaar bij het naar voren buigen en pak, als je allebei goed in de houding staat, elkaars uitgestrekte handen vast.

OntdekMoonbird

Vind je het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jou. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen.Als verzekerde vanAnderzorg ontvang je € 40 korting op de aanschafprijs.

Lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
15 juni 2023
Leestijd:
3 minuten