Rust reinheid en regelmaat voor volwassenen

Rust, reinheid en regelmaat – de 3 grote R’s – waren de pijlers van het opvoeden. Voor volwassenen zijn ze ook belangrijk! We leggen het je uit. Kan je wel wat hulp gebruiken? Misschien is de app Coach op Zak iets voor jou. Gratis voor verzekerden van Anderzorg.

Rust

We weten het allemaal: wie voldoende slaapt, is gezonder en presteert beter. Maar wist je dat een gebrek aan slaap allerlei problemen kan veroorzaken? Pubers die bijvoorbeeld te weinig slapen, halen slechtere cijfers op school en kunnen emotionele problemen ontwikkelen. Maar ook heb je zelf wellicht wel gemerkt dat als je een paar dagen slecht slaapt, je weinig kunt hebben, slecht in je vel zit. Misschien wel met neerslachtige gevoelens tot gevolg.

Hoewel 8 uur slaap aangeraden wordt, is de ideale slaapduur afhankelijk van je leeftijd en behoefte. Sommige mensen hebben genoeg aan 5 uur slaap, anderen aan 9 uur. Het gaat erom dat je uitgerust wakker wordt. Rusten kan overigens ook op een andere manier dan door te slapen: zo helpt het ook om, op het werk, geregeld een pauze te nemen. Dat geldt vooral voor werk waarbij je veel moet nadenken en alert moet zijn. Met aandacht een taak uitvoeren vergt namelijk veel energie. Doe je dat te lang achter elkaar, dan ontstaan fouten en word je langzamer. Een pauze is dan nodig om te herstellen en weer goed te functioneren.

Reinheid

Hygiëne is belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt door besmetting met een bacterie of virus. Dus: geregeld de handen wassen en douchen. Jouw hygiëne is echter ook van belang voor anderen. Besteed jij aandacht aan je hygiëne, dan lopen zij immers minder kans om besmet te raken via jou. Bovendien maak je met een slechte hygiëne geen goede indruk in het sociale verkeer. Vieze vingernagels, vet haar, een vieze adem en zweetgeur kunnen ervoor zorgen dat mensen liever geen contact met je hebben of denken dat er een steekje bij je los zit. Iets soortgelijks geldt voor je huis. Komen bezoekers voor het eerst bij je thuis en is het daar vies, dan zijn bezoekers geneigd om te denken dat je minder aardig bent, minder slim, en gemakzuchtiger dan als je huis wél op orde is.

Regelmaat

Op dezelfde tijd opstaan en weer naar bed, dat is de belangrijkste manier om regelmaat in je leven te krijgen. Dat kan saai klinken, maar is belangrijk voor je gezondheid. In het weekend tot laat uitgaan, een jetlag en bijvoorbeeld het draaien van ploegendiensten kan deze regelmaat ondermijnen. Het probleem is dat je biologische klok er van in de war raakt. Lichamelijke processen, zoals slaap en alertheid en de aanmaak van de hormonen cortistol en melatonine, zijn niet langer goed op elkaar afgestemd. Raakt  de biologische klok te vaak ontregeld, dan stijgt de kans op gezondheidsklachten, zoals een migraine-aanval, kanker, en hart- en vaatziekten.

Zeg dus liever ‘nee’ tegen mensen of situaties die je bioritme ontregelen en die niet echt belangrijk zijn. Ontkom je er niet aan, probeer dan zo snel mogelijk je ritme te hervinden. Dus, in plaats van na een late avond uit te slapen, kan je beter opstaan op je ‘normale’ tijd. Merk je dat je daardoor overdag erg moe bent, dan kan je altijd een dutje doen. Houd het dutje echter kort (15 à 30 minuten) anders verstoort het de volgende nacht de kwaliteit van je slaap. 

Ontdek Coach op Zak

Zit je niet lekker in je vel en kun je wel wat hulp gebruiken? Download de app Coach op Zak en start met de zelftest. Gratis voor jou als klant van Anderzorg

Lees meer

 

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
2 november 2023
Leestijd:
3 minuten